Нора СтоичковаЧовекът е това, с което се храни. Тази древна

...
Нора СтоичковаЧовекът е това, с което се храни. Тази древна
Коментари Харесай

Изберете родното. Ама как?

Нора Стоичкова
Човекът е това, с което се храни. Тази антична мъдрост се удостоверява в най-голяма степен през днешния ден, когато глобализмът е окупирал живота ни дотам, че към този момент не сме сигурни какво тъкмо слагаме на трапезата и в чинията на децата ни. Произходът на храната ни е от огромно значение. Диетолозите предизвестяват, че човешкият организъм усвоява най-добре тези храни, които са създадени там, където се е появил на бял свят. В някои европейски страни, да вземем за пример, има възбрана да се продават плодове и зеленчуци, създадени на повече от 50 км от обитаемото място. От всякаква позиция това е вярно.
Първо, сигурно ще са по-евтини - транспортните разноски заемат най-малко 1/3 част от цената на стоката в магазина.
Второ, научни проучвания потвърждават, че с времето в салатите, да вземем за пример, нитратите се трансформират в нитрити, които тровят тялото ни. Затова би трябвало да се избира родното произвеждане.
Но по какъв начин, откакто родното земеделие е безусловно изоставено и мачкано с десетилетия. 2% от доматите на пазара са български, а като идеш на пазара - всичките са разказани като нашенска стока.
Нужна е държавна политика в земеделието. Както вършат белите страни. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР