Номофобите търсят постоянен и интензивен контакт с технологичното устройство(снимка: CC0

...
Номофобите търсят постоянен и интензивен контакт с технологичното устройство(снимка: CC0
Коментари Харесай

Номофобия – опасното пристрастяване към смартфона


Номофобите търсят непрекъснат и натоварен контакт с софтуерното устройство
(снимка: CC0 Public Domain)

Номофобията не е публично приета като психологично разстройство от органите за грижа за публичното здраве. Тази уплаха обаче може да бъде обсъждана като характерна ситуационна уплаха, според от признаците и проявленията.

Името „ номофобия ” идва от „ уплаха да останеш без мобилен телефон ” („ NO MObile PHOne PhoBIA ”) и още се назовава синдром на изключването. Той разказва страха от изключване, оставане офлайн, оставане без софтуерно устройство (смартфон, таблет, компютър, портативен компютър). Хората с този синдром търсят непрекъснат и натоварен контакт с софтуерното устройство, което им основава чувството, че управляват обстановката.

Причините за това могат да бъдат разнообразни – от възприятието за сигурност, което идва оттова, че човек може да се свърже с близки и познати когато и да е, и се стигне до служебните условия на някой, който би трябвало да е на повикване на процедура 24 часа в денонощието.
още по тематиката
За страдание зависимостта, при която човек не може да живее без интернет връзка и мобилен телефон, и страхът от спиране могат да доведат до тревога и меланхолия. Много постоянно даже самата концепция човек да остане без смарт телефон или устройство за връзка към интернет провокира неразположение, безпокойствие и даже експанзия. Подобни усеща могат даже да доведат до суицидни мисли и/или държание.

Терминът номофобия е въведен за първи път в Англия през 2008 година по време на изследване, поръчано от английското държавно управление, за проучване на връзката сред развиването на разстройства от тревожния набор и несъразмерната приложимост на мобилни телефони, отбелязва.

Проучването е открило, че към 53% от британците, употребяващи мобилни телефони, изпитват високи равнища на паника и тревога, когато „ изгубят мобилните си телефони, или когато батериите на устройствата им са изтощени, свършат лимитите им за говорене или нямат мрежово покритие ”.

Проучването разкрива и, че почти 58% от мъжете и 47% от дамите биват наранени от тревога при спиране на връзката с мобилния си телефон.

Все още е противоречиво доколко номофобията може бъде облекчена или повлияна от съществуването на характерни психически променливи и/или персонологични измерения. Многобройни изследвания са изследвали такива променливи, като откриват както съществуването на високи равнища на екстровертност и невротизъм, по този начин и ниски равнища на самочувствие, високи равнища на импулсивност, свързани с нараснали равнища на тревога.

Става все по-трудно да се прави разлика сред човек, който става номофобичен вследствие на пристрастяване към смарт телефон, и човек, който развива номофобия като разследване на някакъв дразнещ фактор и взаимното наличие на обезпокоително разстройство. Появата на казуса обаче придобива тревожни размери в международен мащаб.

Сигнали за номофобия

Признаците на разстройството постоянно обгръщат:

Това са множеството психически и поведенчески характерности, които отличават пристрастяването от деликатното, следено потребление на смарт телефон.

Симптоми

Симптомите, които медиците разпознават, могат да включват:

Това са признаците, постоянно следени при човек, измъчен от номофобия. Изследователите прецизират, че към този момент най-засегнатите хора са тези, принадлежащи към групата деца и юноши.

Ами лекуване?

Лечението на номофобия към момента е доста лимитирано. При някои хора психическата терапия се комбинира с психофармакологична терапия.

Известно е, че за тези, които страдат от номофобия, става от значително значение да се възвърне контактът с действителния свят, да се открият още веднъж междуличностните взаимоотношения в действителния живот и връзките „ vis à vis ” (подход на действителността или терапия на реалността).

Много значими са заниманията с на практика и съответни действия като изобразяване, градинарство, игра навън и други Всичко това отклонява вниманието на номофоба от потреблението на смарт телефона и му основава положителни прекарвания, свързани с действителния живот.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР