Номинираният за шеф на КНКОНПИ Сотир Цацаров обеща, че ще

...
Номинираният за шеф на КНКОНПИ Сотир Цацаров обеща, че ще
Коментари Харесай

Цацаров обеща да направи максимума да изчисти имиджа на Антикорупционната комисия

Номинираният за началник на КНКОНПИ Сотир Цацаров даде обещание, че ще направи максимума да почисти имиджа на Антикорупционната комисия, в случай че бъде определен. 

" Комисията има капацитет и по някакъв метод мога да допринеса тя да получи мястото, което й се поставя по закон. В концепцията си ще предложа съответни и прагматични промени в работата на комисията, с цел да бъде тя събудена от положението, в което се намира в този момент ", разяснява сегашният основен прокурор.

" Ако бъда определен, работата ми ще е ръководител на комисия, а не депутат. Не е работа на ръководителя, нито на комисията, да предлага промени в закона. Това не значи, че законът не се нуждае от промени, в противен случай - настоящият закон има много недостатъци. И в случай че по време на чуването пред депутатите ми бъдат заложени такива въпроси, няма да скрия мнението си какви промени би трябвало да бъдат направени в закона ", разяснява той.

На въпрос дали ще успее да почисти имиджа на Антикорупционната комисия, Цацаров отговори:

" Не знам дали ще съумея. Мога да подсигурявам едно - да направя максимума, на който съм кадърен, с цел да го направя. Ако съумея - добре, в случай че не съумея - вие ще първите, които ще го констатирате ".-->

Той уточни и че не може да се чака един човек да се оправи с всичко самичък.

" Ако би трябвало да сте оптмист в мене, няма магьосник който може като основен прокурор или ръководител, на която и ще комисия, не президентът да го назначава, патриархът да го назначава, той не може да се оправи самичък с всичко. Но в случай че всичките имаме чувството не да сме опитмисти, а да си вършим работата, може би ще мръднем напред ", отсече Цацаров.

Той посочи и че всяка година подава по две дакларации и до момента не е получил умозаключение за противоречие.

Цацаров разяснява и настояването на Българска социалистическа партия ръководителят на КПКОНПИ да се назначава от президента. Това предложение не е ново, то бе направено още тогава, когато се раждаше концепцията за обединен антикорупционен орган, когато бяха показани два законопроекта. Двата плана се сблъскаха на един от първите КСНС при президента, когато се обсъждаха антикорупционните модели.

Ако и Българска социалистическа партия, и другата позиция, се абстрахират и изчистят от политическия миг, може би ще се стигне до доста по-прагматични решения, сподели Цацаров. Той обаче не мислел, че модел, при който само президента назначава, е най-положителният и работещият за комисията. 

Сотир Цацаров разяснява и протестиращите против избора на Иван Гешев за основен прокурор, които преди ден коленичиха пред президентството и се помолиха за " правото и за достолепието на българския президент ".

" Според мен се коленичи в два случая - единият случай е, когато човек доста горещо се моли на Господ, другият е, когато се отдава памет на починалите за България. Случаят, към който ме отнасяте, не е нито един от двата ", заключи той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР