Номинираният за премиер от Има такъв народ Пламен Николов върна

...
Коментари Харесай

Въпреки неясната подкрепа за правителството на ИТН, то ще се гласува в парламента

Номинираният за министър председател от " ИТН " Пламен Николов върна изпълнен мандата за сформиране на държавно управление на президента Румен Радев. Това стана тъкмо в часа, в който той получи от президента проучвателния мандат преди една седмица - 17 следобяд. Пред президента Николов изчете структурата и състава на държавното управление.
Спорният Петър Илиев е препоръчан и за вицепремиер
Проектокабинетът има двама вицепремиери. Ради Найденов ще е по европейските въпроси. Той е номиниран и за министър на външните работи. Другият вицепремиер по сигурността и вътрешния ред е Петър Илиев, който е и претендент за министър на вътрешните работи. Номинацията му за силов министър провокира недоволството на две от обединенията, от които " ИТН " чака поддръжка - " Демократична България " и " Изправи се БГ!Ние идваме! ", и се очакваше той да бъде отдръпнат. Още повече, че сега против него стартира и инспекция в Софийския университет за плагиатство. По неофициална информация от " ИТН " не са съумели да намерят различен претендент за поста.

Другият противоречив претендент - Момчил Иванов, който беше номиниран за правосъден министър, беше отдръпнат в петък сутринта и беше сменен от депутата Иво Атанасов. Иванов стана прочут с обидния си статус във фейсбук против " Демократична България " и последователите на обединението. Оттеглянето му беше обявено от издигнатия за министър председател Пламен Николов и ръководителя на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов на къс брифинг в Народното събрание. Като претекстове Николов уточни, че " това, което се наложило да преживее като изявления и изявления в пресата, не разрешавало на достолепието на Иванов да продължи с тази сага ". Тошко Йорданов пък упрекна медиите, че са разгласили подправени чатове на Момчил Иванов и не са отразили изказването на " момичето, което беше забъркано в тях, че това не е правилно ".

Новото име - Иво Атанасов, е правист. До средата на април той е бил в съвета на шефовете на " Дунавски драгажен флот Видин " АД дружно с депутатката от ГЕРБ Росица Кирова. Тя беше координатор на " ИТН " във Видин, само че беше изключена от партията предходната година откакто беше снимана от медиите да пие кафе и да се вози на джипа на Бойко Борисов при негово посещаване в града в качеството му на министър председател. Разследващият уебсайт Bird изнесе информация с документи за нейни съмнителни бизнес съдружия, в това число с оповестения от непознати служби за косовски наркобос Исмет Османи, за който Кирова не можа да си спомни и даде обещание да отговори

При останалите номинации на министри няма смяна от авансово оповестения от " ИТН " състав на държавното управление.
Има ли такова министерство
При оповестяването на структурата на кабинета усещане направи това, че отсъстваше името на министъра без порфейл по ромските въпроси Антония Валентинова, която беше включена в първия вид за държавно управление с министър председател Николай Василев. На излизане от президентството пред публицистите Пламен Николов съобщи, че е пропуснал да прочете името й и се извини. Междувременно обаче на страницата си във фейсбук от " ИТН " разгласиха структурата и състава на държавното управление, както са дадени на президента, само че в тях също не фигурираше името на Валентинова. По-късно тази обява беше отстранена. " Капитал " се свърза с пресцентъра на " ИТН ", откъдето дадоха обещание да изяснят въпроса. До този миг отговор към момента няма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР