Номинираният вчера от Джо Байдън за ключовия пост държавен секретар

...
Номинираният вчера от Джо Байдън за ключовия пост държавен секретар
Коментари Харесай

Кой е номинираният за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън

Номинираният през вчерашния ден от Джо Байдън за основния пост държавен секретар франкофон Антъни Блинкън крие зад цивилизования си облик на посланик пристрастеност към свиренето на китара и податливост към интервенционизъм.

Дългогодишен консултант на новоизбрания президент, бъдещият началник на американската дипломация ще би трябвало да постави огромни старания за възобновяване на връзките с обичайните съдружници на Съединени американски щати, които бяха разрушени при ръководството на Доналд Тръмп.

Възпитан и грациозен 58-годишният побелял " Тони " Блинкън наподобява цялостна диаметралност на предшественика си Майк Помпейо, който е по-непосредствен.

" Трудно може да се откри по-любезен, преклонен и предпазлив човек от него. Никой не помни да го е виждал развълнуван или сърдит ", счита приятелят му от детинство Робърт Мали, президент на " Интернешънъл крайзис груп ".

Антъни Блинкън е бил заместник-държавен секретар при ръководството на Барак Обама и в предишното е подкрепял американски военни намеси в името на човешките права.

" Свръхсилите не блъфират ", е предизвестил той неколкократно по сирийския въпрос, по който президентът Обама в последна сметка реши да работи по стеснен метод.



Бившият номер две на Държавния департамент е запазил известна мъка от това. " Провалихме се в осуетяването на ужасна човешка покруса. Това е нещо, което в никакъв случай няма да не помни ", сподели той през май в изявление за телевизия Си Би Ес.



Рок балади

Тази мощна обвързаност към човешките права сигурно се дължи значително за тъста му Самюел Писар, един от най-младите оживели от Холокоста.

Този роден в Полша прочут юрист, профилиран в връзките сред западняците и руския блок, се открива със фамилията си в Париж, където Антъни Блинкън посещава влиятелното учебно заведение " Жанин Мануел " до момента в който Съединени американски щати затъват в тресавището на Виетнамската война.

" Като американец Тони беше доста завързан към своите полезности и еднаквост, само че живееше в непозната страна и беше заставен да вижда света през тази призма по време, когато Съединени американски щати не бяха изключително известни ", свидетелства приятелят му от детинство Робърт Мали.

Биологическият татко на бъдещия началник на американската дипломация е огромен търговски банкер, а майка му Джудит Писар години наред управлява Американския център в Париж, културно-художествена институция.

По време на престоя си в Париж Антъни Блинкън развива интерес към музиката. Той пробва джаза и развива пристрастеност към рока, до степен да цитира " Пинк Флойд " във фотоалбума на един от класовете си в гимназията.

Тази пристрастеност се резервира във Вашингтон, където китаристът свири в група, която извършва кавъри на известни песни на " Бийтълс ", а по-наскоро употребява свободното си време през пандемията, с цел да композира свои части, с прекомерно условен триумф.

Средно петдесетина души на месец слушат в платформата Спотифай двете песни на АБлинкън - креативния му псевдоним - рок балади с теноровия му глас.

 Снимка: Getty Images

" Бог да благослови Америка "

Антъни Блинкън е следвал в Харвардския университет преди да направи кариера в правото, а по-късно в политиката, в това число в комисията за външни работи ан Сената, когато Джо Байдън е бил неин член.

На конференция през 2017 година той показа, че е бил надълбоко повлиян от историята на тъста си, който е оживял от лагерите в Аушвиц и Дахау преди да успее да избяга по време на " поход на гибелта ".

Младият мъж се крил два дни в гората и тогава чул заплашителното бучене на идващ се танк. За негово огромно облекчение оттова излязъл американски боец.

" Той коленичил и произнесъл единствените три думи на британски, които знаел и бил научил от майка си: " God bless America ", " Бог да благослови Америка ". Войникът го вдигнал и го завел в танка - и метафорично в Съединени американски щати и към свободата ", описа Антъни Блинкън.

" Това е страната, с която съм израснал. Съединени американски щати изиграха тази толкоз гостоприемна, неповторима и невероятна роля ", добави индивидът, който скоро ще стане техният най-високопоставен посланик.

 Джо Байдън и Антъни Блинкън
Джо Байдън и Антъни Блинкън
Снимка: Getty Images
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР