Номинираните оператори на пазара на електрическа енергия (НОПЕ) и Операторите

...
Номинираните оператори на пазара на електрическа енергия (НОПЕ) и Операторите
Коментари Харесай

Европа вече има единен пазар на електрическа енергия В рамките на деня

Номинираните оператори на пазара на електрическа сила (НОПЕ) и Операторите на преносни системи (ОПС), участващи в пазарното обединяване „ В рамките на деня “ в Европа (SIDC- с предходно название XBID), удостоверяват сполучливия старт на четвъртата вълна на обединяването.

През границите на Гърция и Словакия (Гърция- Италия и Гърция-България, както и Словакия-Чехия, Словакия-Унгария, Словакия-Полша) към този момент се разпределя трансгранична преносна дарба чрез непрекъсната търговия в „ В рамките на деня “.

„ С това обединяване на процедура имаме обединен пазар на електрическа сила в Европейски Съюз на сегмента „ В рамките на деня “. България е част от него към този момент три години и енергийната борса оперира извънредно сполучливо в границите на обединяването “, съобщи Константин Константинов, изпълнителен шеф на „ Българска самостоятелна енергийна борса “.

SIDC все още сплотява пазарите за непрекъсната търговия “В рамките на деня ” на 25 страни: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

Пазарното обединяване „ В рамките на деня “ се базира на обща IT система с общи модули за подаване на предложения, за ръководство на потенциали и за доставки. Тя разрешава да се подписват покупко-продажби сред търговски участници в разнообразни пазарни зони в границите на пазарното обединяване, до момента в който има разполагаем свободен метафоричен потенциал. Системата разрешава както експлицитното систематизиране на преносни качества (одобрено от съответните регулаторни органи), по този начин и имплицитно непрестанно систематизиране. Тази функционалност е в синхрон с Европейския целеви модел за интегриран пазар „ В рамките на деня “.

Разширяването на европейския пазар „ В рамките на деня “ е основен съставен елемент от процеса на довеждане докрай на Европейския вътрешен пазар на сила. С възходящия дял на мощностите с непостоянна генерация в европейския енергиен микс, свързването на пазарите „ В рамките на деня “ посредством трансгранична търговия е извънредно значим инструмент за пазарните участници за поддържане на

уравновесени позиции. Целта на самодейността пазарно обединяване „ В рамките на деня “ е да увеличи успеваемостта на търговията в границите на деня.

„ Българска самостоятелна енергийна борса “, дъщерна компания на БФБ, е лицензирана да провежда борсов пазар на електрическа сила в България през 2014 година. Тя обезпечава конкурентна платформа за търговия с електрическа сила, която дава опция на комерсиалните участници да подписват покупко-продажби на пазарни цени чрез разнородни артикули. За задачата БНЕБ оперира борсовите сегменти „ В рамките на деня “, „ Ден напред “ и „ Двустранни контракти “. Дружеството е пълновръстен член на SDAC (Single Day-Ahead Coupling, с предходно название MRC - Multi-Regional Coupling) и асоцииран член на PCR (Price Coupling of Regions). От 2016 година БНЕБ е пълновръстен член и на асоциацията на европейските енергийни тържища Europex.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР