Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева трябва да представи днес

...
Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева трябва да представи днес
Коментари Харесай

Кожарева отива при Радев, за да представи нов служебен кабинет  

Номинираната за длъжностен министър председател Горица Грънчарова-Кожарева би трябвало да показа през днешния ден на президента Румен Радев състав на идващото служебно държавно управление.

Въпреки че конституцията не слага категорично период в този случай президентът предложи тя да предложи кабинет за 10 дни, с цел да може вероятно на следващия ден държавното управление да се закълне пред Народното събрание и да се насрочи датата на предварителните избори през октомври.

През последните 10 дни претендентът за длъжностен министър председател беседва както с актуалните министри, по този начин и с други специалисти.


Тези диалози обаче останаха надалеч от камерите и микрофоните, а Горица Грънчарова-Кожарева реши да резервира безмълвие от самото начало, до момента в който търсеше най-подходящите министри, показва bTV.

Днес е срокът, в който тя би трябвало показа екипа си пред президента Румен Радев. Една от най-големите загадки е обвързвана с поста на министъра на вътрешните работи – дали на него ще остане Калин Стоянов, или ще има друго лице.

Темата предизвика доста политически мнения. А вицепрезидентът Илияна Йотова видя в тях старт на предизборната акция на партиите.

„ Аз считам, че госпожа Кожарева ще показа кабинет. До този миг минимум не е споделила, че няма да има кабинет и всяко друго изказване и писание са за мен е дезинформация. Когато президентът връчи мандата за съставянето на второ служебно държавно управление, той ѝ сподели, че тя би трябвало да разчита на първо място на себе си и да не се поддава на въздействие и на напън. До този миг с нищо не го е посочила “, разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова.

На фона на мълчанието от страна на новия претендент за министър председател към този момент са ясни и някои от министрите, които ще останат в кабинетите си.

Така да вземем за пример финансовият министър Людмила Петкова сама разгласи, че ще написа бюджета за следващата година, като ще резервира и вицепремиерското си място.

В земеделието също няма да има рокади. Позицията си резервират Георги Тахов, както и Петко Николов, който остава отпред на Министерство на стопанската система.

Най-вероятно министърът на образованието проф. Галин Цоков отново ще постави клетва. Готовност да останат на „ Дондуков “ 1 обявиха през миналата седмица и други сегашни министри. Сред тях е министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Министърът на правораздаването Мария Павлова също е разговаряла с Горица Грънчарова-Кожарева. Както и министърът на районното развиване Виолета Коритарова, само че все още не се знае дали номинираната за министър председател им е предложила да станат част от екипа ѝ.

„ Да “ за още един мандат е подготвена да каже и здравната министърка доктор Галя Кондева.

Предстоящият предварителен избор ще бъде шести след постоянните парламентарни избори на 4 април 2021 година Последните предварителни избори бяха на 9 юни тази година. Дотук се стигна, откакто не се реализира единодушие за сформиране на кабинет и от третия опит. От 4 април 2021 година насам президентът Румен Радев връчи 21 мандата, като с два от тях се сътвори постоянно държавно управление.

през днешния ден бг


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР