Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел смята утре сутринта

...
Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел смята утре сутринта
Коментари Харесай

Габриел ще предложи да продължат разговорите за експертно правителство

Номинираната за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел счита на следващия ден сутринта да предложи продължение на диалозите за съставянето на експертно държавно управление, със период от една година, на основа на цели.   
„ Това е задачата - експертно държавно управление от хора, които със своята известност, опит и експертиза, ще вдъхнат това доверие ", съобщи Габриел, цитирана от Българска телеграфна агенция, на брифинг в централата на ГЕРБ. По думите ѝ по този метод, препоръчаните цели няма да останат общо говорене, а ще бъдат ограничения, обвързани със периоди и ясни задължения.   Утре президентът Румен Радев ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС.    Габриел означи, че преди да се приказва за съответни имена на специалисти, би трябвало да се разиска точно разновидността за подобен вид държавно управление.    " Имаме тематики, по които взеха отношение парламентарните групи ", уточни Габриел. Тя означи, че по време на тези диалози е станало ясно, че има поръчка за ангажимент за поддръжка на избрани политики и че на следващия ден ще насочи покана тези диалози да продължат.   " Първата мощ, към която на следващия ден ще отправим покана за диалог, е „ Българска социалистическа партия за България “. С нея имаме най-големи разлики ", уточни Мария Габриел.
  По-рано водачът на Българска социалистическа партия и ръководител на Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова сподели в предаването " Тази събота и неделя " на бТВ, че Бойко Борисов ѝ се е обадил през днешния ден с покана за среща, само че не са прецизирали защо ще беседват. " Очакваме на следващия ден той да каже каква му е концепцията за сформиране на държавно управление ", добави Нинова.   Мария Габриел сподели още, че ще бъдат извършени диалози с всички партии, с изключение на с " Възраждане ". " Много ясно в целите, които споделих – еврозона, Шенген, бюджет, инфлация – ние имаме разлики с „ Възраждане “, които, в една обикновено функционираща страна, ще има време да се дебатират. В този миг е значимо да бъдат разпознати общите цели, които да бъдат основа да се сформира държавно управление и да се върви напред ", разяснява тя.    На въпрос за какво тъкмо експертно държавно управление за период от една година Габриел отговори: „ Срокът бива налаган от целта, който имаме - излизане от политическа рецесия, нормализиране на работата на институциите и проявление, че тази формула, на която ще се спрем с сътрудниците, може да работи. До края на годината би трябвало да бъдат признати два бюджета – за 2023 и за 2024 година Това за мен е един реален период. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР