Номинираната за Грами песен abcdefu е най-новата сензация, която превръща

...
Номинираната за Грами песен abcdefu е най-новата сензация, която превръща
Коментари Харесай

Как и защо TikTok за нула време се превърна в най-големия създател на нови хитове в музиката?

Номинираната за " Грами " ария " abcdefu " е най-новата сензация, която трансформира известността във видеоплатформата TikTok в завладяващ класациите триумф и бурни овации от музикалната промишленост, написа Ройтерс.

Приложението за къси видеа, което има над 1 милиард месечни дейни консуматори, се очерта като една от най-могъщите промоционални платформи в музикалната промишленост. Няколко от номинираните за тазгодишните награди " Грами ", в това число изпълнителката на " abcdefu " Гейл и Ар енд Би певицата Муни Лонг, са придобили известността си, откакто инфлуенсъри и елементарни консуматори разгласяват видеа в TikTok, употребявайки музиката им за декор.

TikTok е 90 % от играта ", показва Адам Мигуест, основен изпълнителен шеф и създател на компанията " Рапид лонч мидиа " (Rapid Launch Media), която създава маркетингови акции, предопределени да създадат песните шлагер в обществените мрежи.

Музикалната промишленост ще се събере в Лос Анджелис, с цел да уважи най-хубавите реализатори и техните песни с раздаването на премиите " Грами " в неделя вечерта, само че връзките сред " основателя на шлагери " TikTok и музикалните компании остават обтегнати.

С приключването на договорите на изпълнителите с огромните музикални компании, лейбълите се надяват да получат част от рекламните доходи на TikTok, съгласно анализаторката на музикалната промишленост Татяна Кирисано от " Мидиа Рисърч " (Midia Research).

 Getty Images

 

TikTok ще получи тази година 14 милиарда $ от рекламодатели, сочат оценки на " ИМаркитър " (EMarketer).      
        
Според изпълнителен шеф на компания от сектора TikTok би трябвало да заплаща пет пъти повече, в сравнение с заплаща в този момент, поради заплащанията от други платформи като " ЮТюб " (YouTube).

TikTok лимитира музикалните клипове до една минута и не разрешава издание на задачите песни, които са налични в други приложения за стрийминг.

По-рано тази седмица платформата стартира да блокира избрани консуматори в Австралия да употребяват някои музикални творби във видеата си. Според представител на музикалния отрасъл, поискал анонимност, въпросът за какво това се случва тъкмо в този момент " е отворен за тълкования ". Друг източник дефинира този метод като като преговорна тактичност.

TikTok твърди, че решението е " стеснен тест " - един от многото, които се организират постоянно, с цел да се събира информация за държанието на потребителите и да се усъвършенства предлаганата услуга.

 iStock

 

" Тази смяна няма да продължи дълго и не всички музикални творби са наранени. Очакваме скоро да възстановим цялостния си азбучник ", съобщи представител на платформата.

TikTok отхвърли да разяснява дали води договаряния със звукозаписните компании.

Тъй като услугата е изключително известна измежду младите консуматори, които дефинират хитовата музика, TikTok е значима платформа за промишлеността. Поради това одобрени групи като " Ролинг стоунс " също могат да бъдат открити в приложението.

Половината консуматори на възраст 16 до 24 години употребяват TikTok на седмична база, а други 40 % отварят платформата всеки ден, сочат най-новите данни на " Мидиа ".

Приложението отстъпва единствено на " ЮТюб ", част от групата на " Алфабет " (Alphabet), като място, където поколението Z търси нова музика, открива " Мидиа ".
 
TikTok в действителност съумява да се интегрира в метода, по който младежите се отнасят към музиката, откриват я и я използват ", споделя Кирисано.
Мигуест, измежду чиито " клиенти " са песни на Лонг, Къртис Уотърс и общ план на Лизо и Карди Би, изяснява, че TikTok е плодороден за музикантите, защото самите консуматори вземат участие в промотирането на песните.

След като гледат някое видео с танц да вземем за пример, мнозина повтарят танца и популяризират запис, просто за развлечение. По този метод стават част от машината, популяризираща песента, изяснява Мигуест.         
Възможността за основаване на видеа в TikTok оказва помощ да се изкове връзка на музикалното парче с почитателите, споделя Оле Оберман, световен началник за музиката в TikTok.
 
Точно както хората преди време се вманиачаваха в записването на съвършения плейлист на касета, в този момент прекарват часове в основаване на съвършеното видео с съвършената ария в TikTok, споделя той.
Песни като шлагера " drivers license " на Оливия Родриго от 2021 година и " Old Town Road " на Лил Нас Екс от 2019 година са измежду първите, номинирани за " Грами ", които са натрупали известността си в TikTok.

В листата за тази година песента " Evergreen " на номинирания за " нов реализатор " Омар Аполо е измежду най-популярните в TikTok, както и " Bad Habit " на Ар енд Би изпълнителя Стив Лейси, което му оказва помощ да получи четири номинации.

За Гейл и нейната " abcdefu " известността, насъбрана в приложението, се придвижва и в " Спотифай ", където песента е стриймната близо 903,6 милиона пъти.

" Мисля, че всеки се надява, че песента или новият му сингъл ще стане шлагер в TikTok, споделя Стефани Смит от подразделението за данни, проучвания и цифрови тактики на " Юнайтид телънт ейджънси " (United Talent Agency).

TikTok може да помогне на едва известни реализатори да пробият, само че е от изгода и за огромни звезди като Лизо. Номинираната й за " Грами " ария " About Damn Time " е употребена в над 4,1 милиона основани от консуматори видеа, съгласно данни на TikTok.

Когато одобрен реализатор пусне ново парче, " почитателите ще го открият, само че TikTok несъмнено ускорява резултата. Ние просто оказваме помощ на аудиторията да се свърже с песента или албума по-бързо и в по-голям мащаб ", изяснява Оберман.
 
Някои актьори обаче се оплакват от натиска да основават лични видеа в TikTok, с цел да промотират музиката си.

" В тази промишленост съм от осем години и съм продала над 165 милиона копия, а звукозаписната ми компания изяснява, че не мога да пусна (нов запис), в случай че съумеят да предизвикат вълна на известност в TikTok, сподели певицата Халси предходната година във видео, пуснато в TikTok.

Освен това някои политици във Вашингтон желаят да забранят TikTok на територията на Съединени американски щати, тъй като се тормозят от ролята на китайския му притежател ByteDance. Компанията твърди, че персоналните данни на американските консуматори са предпазени, а Китайската комунистическа партия не може да манипулира наличието.
Мигуест е уверен, че музикалната промишленост въпреки всичко ще успее да се приспособява, в случай че Съединени американски щати блокират TikTok, да вземем за пример посредством форматите " Рийлс " на Instagram или " Шортс " на YouTube.

Изображение: Getty Images; Инфо: БТА/Елена Савова

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР