Номинираната от ГЕРБ – СДС за министър-председател Мария Габриел ще

...
Номинираната от ГЕРБ – СДС за министър-председател Мария Габриел ще
Коментари Харесай

Кандидатът на ГЕРБ – СДС за премиер Мария Габриел се среща с представители на партиите

Номинираната от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили за министър-председател Мария Габриел ще се срещне с представители на партиите в Народното събрание. По време на диалозите ще бъдат разисквани тематиките, засягащи дневния ред на обществото и опцията за поддръжка на държавно управление, което да изведе България от политическата рецесия, съобщи кореспондент на БГНЕС.


В срещите ще взе участие и управлението на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. В четвъртък Габриел ще се срещне с представители на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Първата среща трябваше да бъде с коалиция „ Продължаваме промяната - Демократична България “. В сряда, съвсем незабавно след оповестяването на кандидатурата на Габриел, последва и коментар от страна на ПП-ДБ.

“Нямаме съществени разлики по законодателната и управническата стратегия, имаме разлики в това кой би трябвало да ръководи страната, ние неведнъж декларирахме, че това не е ГЕРБ ”, това съобщи Даниел Лорер от ПП-ДБ. “Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който извършва отговорностите си по верния метод, само че въпросът е кардинален. Ние сме дали поръчка, че първият мандат няма да мине заради неналичието на доверие в цялата партия, а не в обособени човеци, затова няма да предлагаме наши претенденти за министри ”, сподели още Лорер. “ГЕРБ имат опцията да ни управляват през втория мандат. Нашето главно заричане е да не допуснем представители на ГЕРБ на тези избори в държавната власт ”, акцентира още веднъж депутатът от ПП-ДБ.

В сряда вечерта, обаче, от пресцентъра на Политическа партия оповестиха, че срещата се отсрочва за петък следобяд, с цел да може и съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев да се включат в нея.

Така на процедура първата среща, която Габриел ще организира в четвъртък, ще бъде с Движение за права и свободи. Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ удостовери, че Движение за права и свободи ще се яви на срещата с Габриел.

“Вече имаме една стъпка напред за последните две години и половина. От страна на Движение за права и свободи към този момент сме декларирали, че в случай че получим покана от ГЕРБ, ще се отзовем. Да забележим какво ще предложат, и по-късно към този момент ще се включим в диалозите и ще се приказва за министри “, сподели Карадайъ. “Това е верният метод, в случай че по този начин се реагираше и в предходните парламенти, то щеше да се създаде нещо по-успешно ”, сподели още водачът на Движение за права и свободи.

Габриел ще организира и среща с Българска социалистическа партия. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова удостовери, че от партията ще се отзоват на поканата, само че означи, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е позволил неточност.

“Борисов направи следващата неточност. Предложихме да има лидерска среща, на която да се уточнят най-важните цели. Ако реализираме единодушие, по-късно да си сложим рационални периоди за осъществяване. Едва тогава към този момент да търсим премиера и министрите ”, съобщи Нинова. “Ние получихме покана за среща с Мария Габриел, ще отидем на тази среща ”, сподели още Нинова. “Ние чакаме ГЕРБ да сложат ред в хаоса. Първо би трябвало да изясним всичко останало, и към този момент по-късно вършим тридневно допитване в партията и даваме отговор дали ще участваме в кабинет ”, посочи още тя.

Среща сред управлението на ГЕРБ-СДС и Габриел ще има и с " ИТН ". Секретарят на ПГ на Има Такъв Народ Станислав Балабанов изрази вяра да се сформира кабинет, само че и уточни, че Има Такъв Народ са подготвени да получат третия мандат в случай че първите два са несполучливи. “Мария Габриел е с добра визитка в Европа, само че това нищо не значи, защото още Има Такъв Народ не е получила покана за диалог. Подкрепата за ГЕРБ минава през задълбочени диалози за стратегии и цели ”, съобщи Балабанов. “Надяваме се да се сътвори кабинет на споделените отговорности, с цел да може най-накрая държавниците да изведат българските жители от рецесиите ”, сподели още Балабанов. “Ако първият мандат не е сполучлив, вторият няма да е сполучлив по този начин или другояче, ние сме подготвени да получим третия мандат, в случай че това се случи, тогава ще кажем какво съгласно нас би трябвало да се случи ”, разясни още Балабанов.

Към момента не е ясно по кое време и дали Габриел ще се срещне с " Възраждане ". След като Борисов разгласи нейната кандидатура за министър председател, водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов разяснява, че кандидатурата няма значение, а е значимо каква политика ще се води.

“Няма никакво значение кой ще бъде претендентът за министър-председател, значимо е каква политика ще следва той. Няма смяна в политиката нито на ГЕРБ, нито на другите политически сили, в този ред на мисли няма да разясняваме Мария Габриел, кандидатурата няма значение ”, съобщи Костадинов. “Наблюдаваме симулиран опит за сформиране на държавно управление. Мария Габриел не може да поеме отговорността за ръководство на страната, тъй като тя припомня за Плевнелиев. Нямаме потребност от соросоидни комсомолци ”, сподели още водачът на „ Възраждане “, и добави, че страната отива към следващи нови избори. Костадинов сподели, че като се е разпаднало предходното постоянно държавно управление, партията е получила позвъняване от Политическа партия да поддържа техен идващ кабинет, само че „ Възраждане “ е отказала./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР