Номинацията за Букър“ е по-специална за мен и много различна.

...
Номинацията за Букър“ е по-специална за мен и много различна.
Коментари Харесай

Георги Господинов: Номинацията за „Букър“ е по-специална за мен

„ Номинацията за „ Букър “ е по-специална за мен и доста друга. Не съм си го представял. Българският език за първи път е показан на тази премия “, показа в особено изявление за „ Тази неделя “ писателят Георги Господинов.

„ Вълнуващото за мен е, че хора ме стопират и поздравяват за нещо, което съм направил с думи. Тези хора са прочели историята ти и знаят за теб повече, в сравнение с може би ти самият “, показа още Господинов.

Книгата е една от общо шестте определени творби, всред които ще се дефинира новият притежател на наградата

По думите му книгите би трябвало да излизат, когато са написани и във всяко време, изключително в най-лошото.

„ Оттам потегли този разказ – от това издаване в пандемия. Хората започнаха да изпращат писма и пишат, че си спомнят по какъв начин стоешком в къщите си, по пощата са поръчали романа, получили са го. Беше доста изключително прекарване. Запазил съм имената на първите села и градове у нас и по света, които си го поръчаха “, описа писателят.

" Времеубежище " влезе в късия лист с номинации за „ Букър “

„ Хората на изкуството четат знаци, те бяха там. Моята концепция беше, че като ги напиша и хората ще ги прочетат и някак си тези неща няма да се случат. Ние пишем, с цел да не се случат нещата. Те, за жалост, до някъде се случиха и то по-рано, в сравнение с ги чакахме, в това число с последната глава на романа, която разказва началото на една война “, споделя още Георги Господинов.

„ Това мое метафорично говорене за вируси и за пандемия, не съм предполагал, че ще се материализира, въпреки и в друга пандемия. Това беше първото и най-страшното. Другото беше експлоадирането на войната “, добави писателят.

Кой е Георги Господинов?

Георги Господинов печели читателите още с дебютния си " Естествен разказ ", преведен на 23 езика. За него рецензията споделя, че е " първият по рождение и по популярност разказ на поколението на 90-те ". 13 години по-късно разгласява " Физика на тъгата ", който се трансформира в най-награждавания и купуван български разказ, отличен и с премията за централноевропейска литература „ Ангелус “. Разказът му  " Сляпата Вайша " го събира с аниматора Теодор Ушев, а филмът по описа е номиниран за „ Оскар “.

Той показа, че се приготвя за идната си книга

В разгара на пандемията излиза романът му " Времеубежище ". Въпреки опасенията, че е издадена в безвремието на локдауна, книгата се трансформира в книжовен феномен и читатели от целия свят заживяват със подиуми от българското минало. Романът е отличен с една от най-големите европейски награди за литература - Премио Стрега Еуропео.

Нейни носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд и Джулиан Барнс

Във вторник " Времеубежище " стана един от шестте романа, които ще се състезават за книжния „ Оскар “ - литературната премия " Букър ". Към оценката за британска литература от 2005 година се връчва и „ Букър “ за интернационален разказ. Призът са печелили едни от най-големите в актуалната международна литература - класикът на актуалната американска литература Филип Рот и носителката на Нобеловата премия за литература Олга Токарчук.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР