Номинацията на Васил Терзиев за кмет на София се роди

...
Номинацията на Васил Терзиев за кмет на София се роди
Коментари Харесай

От обединение срещу ГЕРБ до страхове от сглобка и в София. Кой издигна Васил Терзиев

Номинацията на Васил Терзиев за кмет на София се роди от обединяване против дългогодишното ръководство на ГЕРБ. Зад него застанаха десни и центристки партии, някои от които в предишното бяха съперници. Но и не всички десни го припознаха. Кой поддържа тази номинация?

В началото на годината нов експертен екип кани на диалози за идните локални избори в София три политически партии. Така се слага началото на договарянията за общо явяване на обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), новосъздадената партия " Спаси София " и " Екипът на София " на вота в столицата.

В последна сметка те издигнаха кандидатурата на Васил Терзиев , който на първия тур на 29 октомври получи най-вече гласове, изпреварвайки с над 10% Ваня Григорова ,. Двамата се явяват на балотаж в неделя и основен въпрос е кой стои зад всеки от тях.

Политическите обединения, подкрепили Терзиев, завоюваха вота за Столичния общински съвет (СОС), където от общо 61 мандата. Това обаче не е задоволително за болшинство.

На второ място остана ГЕРБ-СДС с 14. Така нито една от двете обединения с най-вече съветници няма болшинство в СОС, което повдигна опасения, че моделът на актуалната управническа коалиция сред ПП-ДБ и ГЕРБ на национално равнище може да се повтори в общинския съвет.

Двете обединения, които са съперници, реализираха компромисно съглашение за краткотрайно държавно управление по-рано тази година след следващите предварителни парламентарни избори, които излъчиха мощно фрагментиран парламент без явен победител.

Така ГЕРБ поддържа кабинет на ПП-ДБ с краткотраен неин министър председател Николай Денков , който ще се замени с вицепремиера Мария Габриел .

Терзиев, че управническият модел ще се повтори и в СОС. Въпреки това нито една от партиите, които нямат свои претенденти на балотажа, не го поддържа против Григорова преди гласуването на 5 ноември .

Той не получи поддръжка и от обединението " Синя София ", която издигна за кандидат-кмет Вили Лилков , останал на задни позиции след първия тур, само че с няколко съветници в СОС. Разделителната линия е предишното на родственици на Терзиев в Държавна сигурност (ДС).

Преди идния балотаж сред двамата на Свободна Европа събра най-важното за обединенията, застанали зад Терзиев.
" Продължаваме промяната - Демократична България "
Партия " Продължаваме промяната " беше основана през 2020 година и до момента не беше взела участие в локални избори. Тя няма добре развити локални структури в страната и не е имала свои представители в локалната власт.

" Демократична България " (ДБ) е коалиция, която се състои от три партии - " Да, България ", " Демократи за мощна България " и " Зелено придвижване ". Тя е учредена през 2018 година и взе участие независимо в локалните избори година по-късно. Тогава нито един от претендентите ѝ за кмет в регионалните градове не завоюва. Борислав Игнатов , който се кандидатира в София, остана трети.

През 2019 година Демократична България получи места в общински препоръки в редица градове, в това число 12 мандата в София. Осем от районните кметове в столицата също са от партията.
" Спаси София "
" Спаси София " е районна политическа партия, учредена като неправителствена организация през 2015 година

На локалния избор през 2019 година актуалният партиен ръководител Борис Бонев беше и претендент за кмет, и за самостоятелен общински консултант. Спечели място в СОС. Но тогава вотът против ГЕРБ измежду дясно насочените гласоподаватели беше разграничен сред " Спаси София " и Демократична България. А в общинския съвет с поддръжката на ГЕРБ Бонев става зам.-председател.

Тогава се спекулираше, че в случай че групировката се беше явила като партия на изборите, е щяла да получи близо 8-9 места в СОС. През 2023 година " Спаси София " стана партия.

На първия тур в неделя няколко нейни представители станаха общински съветници, измежду които Бонев, транспортният специалист Андрей Зографски, Гергин Борисов, финансистката Емилия Ангелова, арх. Росица Николова и юристът Христо Копаранов.

" Спаси София " е представяла голям брой хрумвания за развиването на столицата през годините. През юни, преди да бъде оповестено взаимното явяване на обединенията на изборите, партията показа управническата си стратегия. Тогава Бонев уточни пред три съществени целта, които могат да се осъществят в границите на осем години, защото по думите му един мандат няма да е задоволителен.

Първият приоритет е рационализация на кварталите посредством изцяло възобновяване на инфраструктурата. Вторият е прекъсване на корупционните схеми в общината, а третият - градът да стане чист, зелен и проспериращ
" Екипът на София "
" Екипът на София " е групировка от десетки специалисти във всички области, свързани с градската среда. Тя беше основана в края на 2022 година и в края на януари сформиране на " предизборна коалиция от реформистки настроените политици, жители и специалисти ". Целта беше реализиране на болшинство в Столичния общински съвет.

Именно " Екипът на София " стои в основата на локалната коалиция сред ПП-ДБ и " Спаси София ", които допреди това работеха независимо.

" Екипът на София " не е политическа организация и нямаше претенденти в листите с общински съветници и районни кметове. Тя обаче е водеща при основаването на управническата на Терзиев.

" Наши специалисти участваха във всички тематични групи и управляваха множеството от тях ", написа в на " Екипът на София. " Много от специалистите ѝ към този момент са взели участие в създаването на тактики за столицата като " Визия за София " и " Програма за София " .

Ако Терзиев завоюва балотажа, представители на групировката ще се включат в разнообразни равнища на общинската администрация като дирекции, отдели, заместник-кметове, споделя пред Свободна Европа ръководителят на организацията арх. Любо Георгиев.

" Нужно е човек да има опит в съответната сфера и да може да обоснове предложенията и дейностите си аргументирано и безапелационно. Просто предпочитание за това да променим нещата не е задоволително ", споделя Георгиев за потребността от специалисти в ръководството на общината.

По негови думи е разискал с Терзиев опцията да стане зам.-кмет по градско обмисляне и развиване, само че в обединението няма дефинитивни решения за съответни имена и брой на членове на " Екипът на София ", които да се включат в администрацията, защото за всички обединения е значимо разпределението на постовете да не е в центъра на акцията.

Според Георгиев разминаванията в целите на " Екипът на София " и тези на останалите обединения, подкрепили Терзиев, са доста малко.

" Общо взето сме на извънредно сходни позиции за това какво би трябвало да се свърши и по какъв начин ", прибавя специалистът.

Споделените цели, към които се сплотиха четирите обединения, засягат браншове като градско обмисляне, организация, оптимизация и цифровизация на общината, инфраструктура, градска среда, превоз, околна среда, обучение и други.

Предложенията са основани на представително изследване измежду жителите на София.

Един от най-важните фокуси на акцията на Терзиев е децентрализацията - повече самостоятелност и запаси за районните администрации. Наред с това екипът му дава поръчка за преустановяване на корупцията в общината.
Другите структури на локалната власт
Освен в столичната администрация се чака след балотажа ПП-ДБ-СС да има мощно наличие и в районните кметства. На първи тур в 21 от общо 24 столични региона представители на ПП-ДБ-СС са на първо или второ място по гласове.

Двама от тези 21 още на първи тур с над 50% - Трайчо Трайков , кмет на регион " Средец ", и Димитър Божилов - на " Триадица ".

В останалите 19 региона следва балотаж в неделя, като в 16 от тях претендентите на ПП-ДБ-СС водят, въпреки и тук-там с дребна разлика. Това е значимо за поръчката на Терзиев за децентрализация.

Освен ПП-ДБ-СС (23) и ГЕРБ (14) в СОС свои представители имат Българска социалистическа партия (9), " Възраждане " (8), " ИТН " (3), Местна коалиция КОД (3) и Вътрешна македонска революционна организация (1).
Формациите в локалната коалиция зад Васил Терзиев Коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " " Продължаваме промяната " с водачи Кирил Петков и Асен Василев " Да, България " с водач Христо Иванов " Демократи за мощна България " с водач Атанас Атанасов " Зелено придвижване " с водачи Владислав Панев и Добромира Костова
" Спаси София " с водач Борис Бонев

" Екипът на София "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР