Номинация за Оскар получи документалният филм за руския опозиционер Алексей

...
Номинация за Оскар получи документалният филм за руския опозиционер Алексей
Коментари Харесай

Филмът Навални с участието на Грозев получи номинация за Оскар

Номинация за Оскар получи документалният филм за съветския опозиционер Алексей Навални. В основаването му взе участие и българският публицист Христо Грозев от платформата Bellingcat.

Филмът " Навални " (2021, САЩ) на канадския режисьор Даниъл Роър наблюдава Грозев, който търси отровителите на Навални.

През август 2020 година аероплан от Томск за Москва каца спешно, тъй като един от пасажерите му, Навални, е с заплаха за живота. Лекарите установяват, че е токсичен, след това се оказва, че отровата е " Новичок ". Документалният филм наблюдава работата на Навални и Грозев, които откриват сътрудници на Федералната работа за сигурност (ФСБ), взели участие в отравянето, само че не стопират дотук. Навални се обажда на всеки от тях с въпрос за какво са го създали.

Филмът завоюва двете основни награди на фестивала за без значение кино " Сънданс " през 2022 година в Съединени американски щати. Първата премия е за " Най-добър документален филм съгласно публиката " - и се връчва всяка година на оценения най-високо от феновете филм. Втората " Любим на фестивала " - се дава надалеч по-рядко и демонстрира, че е първи измежду всички 84 други кино лентата на фестивала тази година.

90-минутната продукция за най-големия критик на Путин е снимана в Германия в края на 2020, когато Навални се възвръща от отравяне " Новичок ", съобщи offnews.bg. 

Първоначално Даниел Роър е имал проект да снима филм на друга тематика с Христо Грозев, само че българският публицист потегля по следите на причинителите на нападението против Навални. Грозев се свързва с Навални и отива в Германия за среща с него и с цел да му съобщи информацията, която е разкрил. Роър също пътува с него и стартира да снима. Оказва се, че екипът на Алексей Навални тогава към този момент е обмислял да направи филм - това дава начало на взаимното им партньорство.

Продукцията приключва със завръщането на политика в Москва през януари 2021 година Той беше задържан от управляващите незабавно след кацането, а условната му присъда се трансформира в ефикасна – 2 година и 7 месеца затвор.

Русия към момента отхвърля присъединяване в нападението макар разкритията, самопризнанията и отчетите на самостоятелни лаборатории за офанзивата с " Новичок ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР