"Номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме

...
"Номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме
Коментари Харесай

Кирил Петков за Шенген: Нямат ни доверие, защото сме ги лъгали през годините

"Номинално сме спазвали критериите, в този момент въпросът е да ги съблюдаваме ефективно”, сподели той

"Европейските водачи нямат доверие на България за Шенген, тъй като доста от дадените обещания не са изпълнени ", съобщи министър председателят Кирил Петков пред публицисти в Брюксел, осведоми

Той добави, че е разговарял по въпроса с премиера на Нидерландия Марк Рюте - една от страните, които се опълчват на приемането на България в пространството за свободно придвижване

“Проблемът е, че през годините за много от нещата сме лъгали, в този момент те ни нямат доверие.Трябва да го спечелим и да покажем, че българското държавно управление прави това, което дава обещание. Всички знаем приказката за лъжливото овчарче”, изясни министър-председателят на България.

По думите на премиера “номинално сме спазвали критериите, в този момент въпросът е да ги съблюдаваме ефективно”.

“Това значи да нямаме контрабанда по границите, да имаме надзор на европейската граница. Аз дадох обещание, че ще стартираме сериозен разговор и работа в сферите, които те виждат като обществени дефицити. Хората желаят резултати, нашите европейски сътрудници - също”, съобщи Петков.

“Имахме доста положителни срещи нощес с Еманюел Макрон, Марк Рюте и Олаф Шолц. Поставихме си директни задания ". Обясни Кирил Петков пред публицистите в Брюксел.

“С френския президент говорихме за съдействие в посока влакови линии и ЖП превоз. С немския канцлер говорихме за немски инженери и български автомагистрали, с цел да може да използваме тяхното качество и да го пренесем в България. С Марк Рюте говорихме за Шенген”, съобщи министър председателят.

Засилване на двустранното партньорство в региона на отбранителната индустрия беше разисквано по време на срещата на премиера Кирил Петков с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси.

“Там дадох обещание, че в случай че желае да купува от българското произвеждане, изключително в отбранителната промишленост, ще може да го прави без медиатори, без брокери, непосредствено от страната. Аз споделих че това, което мен ме интересува е държавните и частните предприятия да вършат оптимално добра търговия, на оптимално положителни условия”, сподели още Петков.

“Същото направихме с Пол Кагаме, президентът на Руанда ", безапелационен бе министър председателят и добави, че Кагаме го е уверил, че “пътят, по който съм тръгнал, е правилният”.

По думите на Петков следва посещаване на египетското държавно управление в България.

“Ще създадем посещаване на египетското държавно управление в България, с цел да забележим каква част от нашето произвеждане ги интересува във военната индустрия, а от тяхна страна - те могат да ни дадат опция за закупуване на полутечен газ от Египет. С немското и френското държавно управление ще създадем работни срещи, с цел да материализираме този добър старт”, добави Петков.

По време на срещата е разисквана и тематиката “Украйна”.

“Трябва да приказваме с един глас. Аз дадох обещание, че България ще бъде един сътрудник, съдружник, който няма да прави изненади. Да, всеки гледа неговия народен приоритет какъв е, само че това което приказваме и се разберем - могат да разчитат, че ще го изпълним”, сподели още Петков.

По-късно през днешния ден министър-председателят Кирил Петков отпътува за Германия, където ще взе участие в Мюнхенската конференция по сигурността. За 58-ми път конференцията ще събере повече от 30 държавни и държавни водачи, над 100 министри и ръководителите на най-важните интернационалните организации като Организация на обединените нации, НАТО и Европейски Съюз. Форумът ще бъде открит от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. Участниците във форума ще дискутират тематики от региона на политиката, бизнеса, науката и ще създадат обзор на актуалните и бъдещите провокации пред сигурността. Водещи тематики на конференцията включват световни провокации като битката с пандемията и климатичната рецесия, отбраната на демокрацията, регулирането на технологиите, районни провокации и обстановките в някои от най-конфликтни зони в света. В Мюнхен министър-председателят Кирил Петков ще организира редица двустранни срещи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР