Номерата на колите няма да се свалят заради изтекла книжка.

...
Номерата на колите няма да се свалят заради изтекла книжка.
Коментари Харесай

Няма да свалят номера при изтекла книжка, ще спират колата от движение

Номерата на колите няма да се смъкват поради изтекла брошура. Това взеха решение през вчерашния ден депутатите от транспортната комисия, които гласоподаваха на второ четене промени в Закона за придвижване по пътищата. Мнозинството одобри, че глобата би трябвало да бъде краткотрайно прекъсване на колата от придвижване. Повечето депутати бяха съгласни, че мярката със слагане на автомобила на трупчета за 6 месеца поради изтекла брошура е прекомерно последна, и обявиха подготвеност да я трансформират.
Темата повдигна икономистът Владимир Каролев, откакто номерата на неговия автомобил бяха свалени поради изтекла шофьорска брошура. И зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се съгласи, че прекратяването на регистрацията на автомобила е прекалено като глоба. Степента на социална заплаха не би трябвало да се приравнява с шофиране без брошура, приложимост на алкохол и опиати. Той предложи глобата да бъде заменена със прекъсване от придвижване на автомобила.

Депутатът от Българска социалистическа партия и зам.-председател на комисията Георги Свиленски предложи този текст да отпадне напълно и да остане санкцията от 100 до 300 лева, а другите наказания да се преглеждат при правенето на напълно нов закон, което следва. Свиленски напомни, че преди 2 година този текст е бил признат с аргумента, че не може да се прави разлика сред човек, който кара без брошура, и водач с изтекло удостоверение. "Сега виждаме, че може да се направи разлика ", съобщи той.

Красимир Ципов обаче не бе склонен да остане единствено финансовата глоба, тъй като няма да е дисциплиниращо за водачите, чиито книжки са изтекли. Зам.-министърът предложи колата да се стопира краткотрайно от придвижване при удостоверение за ръководство, което е с изтекла годност, или е оповестено за невалидно, защото е изгубено, откраднато или развалено, до показване на годна брошура, само че за не повече от 12 месеца. Този текст бе признат от зам.-председателя на транспортната комисия и народен представител от ГЕРБ Станислав Иванов, който е и вносител на другите промени в закона. И този текст бе гласуван от депутатите.

"Реагираха бързо и съответно народните представители. Първо, че няма да се смъкват номерата, а ще се взема единствено талонът при изтекла брошура, и второ, че водачът няма да чака 6 месеца, а при изваждането на новата брошура ще му връщат талонът. Което е добре ", разяснява Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

По мотив предлагането на Българска социалистическа партия този текст да отпадне, той съобщи, че в случай че някой съзнателно не си вади брошура, тъй като има неплатени санкции, той не може да бъде принуден да си я възобнови. "Така че дано погледнем и от тази страна, неваденето на брошура може да е поради отрицателни дейности като неплащането на санкция ".

Ще бъдат ли върнати номерата на колата на Владимир Каролев, попитаха публицисти шефа на Пътна полиция комисар Бойко Рановски. В момента има настоящ закон, тъй че няма да му бъдат върнати. Нека да бъдат признати измененията в Народното събрание и няма да смъкваме номерата, съобщи той. Според Рановски новият текст, към който се сплотиха депутатите и Министерство на вътрешните работи, е съответен. По-рано в сряда се разбра, че от 27 декември продавачите на коли към този момент няма да бъдат длъжни да показват пред КАТ контракт за покупко-продажба.

Тогава би трябвало да проработи връзката сред полицията и нотариусите, заяви Рановски. След 27 декември купилият автомобил, който е бил регистриран в България, както и купувачът - български жител, който е закупил транспортно средство от Европа, в период от 1 месец би трябвало да записва транспортното средство, сподели той, представен от  "24 часа ".

До момента в настоящия закон нямаше периоди, в които транспортното средство да бъде записано. Изтече ли едномесечният период, в случай че не е осъществена пререгистрация, не е заменено свидетелството за регистрация, той предстои на глоба през втория месец, а след приключване на втория месец - служебно ще му бъде прекъсната регистрацията. По данни на КАТ годишно у нас се записват над 370 хиляди автомобила.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР