Nokia иска да получава лицензни такси от всеки Mercedes, но

...
Nokia иска да получава лицензни такси от всеки Mercedes, но
Коментари Харесай

Nokia би могла да забрани Mercedes в Германия


Nokia желае да получава лицензни такси от всеки Mercedes, само че Daimler е на друго мнение
(снимка: CC0 Public Domain)

Nokia Oyj завоюва патентен спор с Daimler AG, което дава на финландската компания коз в дългата й борба с производителите на коли, ползващи нейни непокътнати мобилни технологии.

Съдът в Манхайм през вчерашния ден постанови, че компанията Daimler, която е притежател на марката Mercedes-Benz, е нарушила патентите на Nokia за мобилни технологии. Постановлението касае метода, по който би трябвало да бъдат лицензирани технологиите за мобилни връзки в множеството модерни коли.

„ Не можем да приемем решението на съда в Майнхайм и ще апелираме ”, разяснява обстановката представител на Daimler пред Блумбърг.

Съдът е заел страната на Nokia, тъй като Daimler не желае да съблюдава съществуващите правила за лицензиране на патенти, които са в основата на стандартите. „ Фактите демонстрират, че в тази ситуация Daimler и нейните поддръжници в делото не желаят да получават лицензи ”, гласи изказването на съда.

Потенциално, правосъдното решение разрешава на Nokia в настрана произвеждане да забрани на Daimler да продава коли в Германия, само че това ще изисква от компанията да внесе гаранция в размер на 7 милиарда евро. Съдилищата в такива случаи изискват залог, преди да издадат възбрана за продажба, защото съществува риск от погашение на обилни вреди, в случай че правосъдната възбрана бъде анулирана при обжалването.
още по тематиката
Daimler обаче не счита, че Nokia ще упорства за възбрана на продажбите на Mercedes в Германия. Самата Nokia удостоверява, че нейната цел е да подписа заслужено лицензионно съглашение с автопроизводителя.

Европейските автомобилни производители зависят от технологиите за свързване на колите им към интернет. Nokia се надява на отчисления от всеки автомобил, вместо да дава лицензи на производителите на авточасти за съответните съставни елементи.

Daimler счита, че в този случай отчисленията биха били прекомерно високи. Не е изненадващо, че някои снабдители на съставни елементи за коли, в това число Continental AG и Robert Bosch GmbH, взеха страната на Daimler в правосъдния развой.

През юни Федералната работа за битка с картелите в Германия изиска съдиите от Манхайм да потърсят съвет от Европейския съд, преди да разрешат разногласието. Това е рядко предприеман ход, което демонстрира какъв брой високи са залозите. Но съдиите в Манхайм отхвърлиха настояването.

Междувременно Nokia заведе дело против Daimler в още два немски съда – в Мюнхен и Дюселдорф. Тези претенции остават висящи. Daimler, от своя страна, подаде иск за отменяне на патентите на Nokia.

В допълнение, автомобилният колос и някои от неговите снабдители желаеха от Европейската комисия да вразуми Nokia, потвърждавайки, че финландската компания злоупотребява с пазарната си позиция.

Производителите на авточасти също считат, че бизнесът им е изложен на риск от претенциите на Nokia и се причислиха към Daimler в желае против Nokia. От своя страна, Nokia напомни, че лицензионният й модел към този момент е признат от други автомобилни производители, в това число BMW AG и Volkswagen AG.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР