Ножицата става по-голяма. Това е видно от ежедневния живот на

...
Ножицата става по-голяма. Това е видно от ежедневния живот на
Коментари Харесай

Мария Капон: Партизирането и послушанието надделяват в политическата система

”Ножицата става по-голяма. Това е видно от ежедневния живот на хората. Вижте единствено добавките, които се получават да вземем за пример на Великден. Това сподели някогашният народен представител Мария Капон.
Това, че има богати хора, е доста добре. По-голямата драма е, че хората обедняват и прагът на беднотия става все по-критичен за огромна част от популацията в страната ", съобщи Капон пред БНР. Тя разяснява тематиката за безотчетните пари на депутатите, които за първи път се заявяват. Капон бе първият депутат, който още през 2005 година се разгласи за отчетност на така наречен " пари в пликове ".

" Реално положителната процедура би била тези пари въобще да не минават през плик и да не бъдат като доход на народния представител, а да бъдат сума, която Народното събрание, откакто самият депутат дефинира своя помощник - да се знае какъв е трудовият контракт, Народното събрание да изплаща трудовия контракт и да заплаща осигуровки, като те да са за работата на народния представител, целево. В същото време той да няма достъп до тях, тъй като това постоянно основава подозрението и въпросите - в действителност ли се заплащат сътрудници, по какъв начин се заплащат сътрудниците... или това са просто едни спомагателни приходи на народните представители. Ако желаеме да имаме в една парламентарна република в действителност почитание към най-важната власт - парламентарната, то това зависи от всеки един от народните представители ", акцентира Мария Капон.

През годините се опитвахме през Правилника за активността на Народното събрание да регламентираме този приход, само че безрезултатно, напомни тя.

" Необходима е смяна на системата, само че никой няма интерес - без значение дали отляво или отдясно, популист, националист, родолюбец – да промени системата ", счита още Мария Капон:

" Ако се промени цялостната система на отговорност, която имат народните представители, морал, който да имат, да схванат, че да си депутат не е някаква привилегия, не е някакъв спомагателен приход, не е някакъв нов статут, то тогава всичките тези неща ще се трансформират. За огромно страдание партизирането, послушността надвиват. Това да имаш лице, в случай че щете да си изострен, не е преимущество в днешната политическа система на страната - да си ослепителен, да си друг. Днес демокрацията е правото да сме разнообразни. И партийната ни система, във типа, в който действа, партиите би трябвало да схванат, че колкото по-различни са хората в групите, колкото по-добри са в експертизата си, толкоз по-добра ще е и демокрацията ".

Народните представители значително са огледало на гласоподавателите, уточни още Мария Капон:

" Когато дойдат избори, никой не те пита какво предлагаш. Всички питат какво даваш. И цинизмът, който те упражняват по време на мандата си, е цинизмът, който упражняват гласоподавателите по време на избори. Те споделят: " Всички са маскари, няма никакво значение за кого ще се гласоподава. По-добре да взема едни 100 лв., няма значение от формата - дали ще е като покровител, или тъй като просто си се записал в някакъв лист, или тъй като съм отишъл на някакъв концерт, и там дават по един ваучер от " Лидл ". Казвам същински обстоятелства. " В момента, което е значимо, няма значение за кого ще гласоподавам. В последна сметка, който ми е дал тоя плик, аз за него ще гласоподавам. " Затова и народните представители не се интересуват от това те какъв плик ще получат и какво ще се случи. За това споделям, че е значимо да променим системата. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР