Ножът е съвсем тъп и няма точило под ръка? Проблемът ...

Ножът е съвсем тъп и няма точило под ръка? Проблемът

4 невероятни начина да заточите нож без точило

Ножът е напълно тъп и няма точило на разположение? Проблемът може да бъде решен с народни способи! Един от тях е да го заточите върху керамична паница или халба. Обърнете съдовете с лицевата част надолу, с цел да разкриете грапавия борд на дъното без глазура. Казват, че в случай че няколко пъти минеш острието на нож върху него, то още веднъж ще стане остро.

Как да заточите нож върху пила за нокти

Начин да извършите ножа по-изострен, е да вземете пилата за нокти. Този инструмент има абразивно покритие. С негова помощ можете да заточите освен кухненски нож, само че и по-пълен ловджийски нож. На пилата има метал и той може да заточи нож, в случай че се прави с кръгови движения.

Как да наточите нож с шкурка

Шкурката работи по същия метод. Вземете малко парче, увийте го към камък или пръчка, с цел да извършите висококачествено заточване.

Как да заточите нож със стъкло

Но какво ще стане, в случай че на разположение няма пила за нокти или шкурка? Можете да потърсите парче стъкло. Желателно е ръбовете му да бъдат обработени. Режещият борд на ножа ще се възвърне и още веднъж ще стане изострен. Но няма да можете да го заточите върху суровия борд на стъклото: може да стартира да се руши, а това е опасно.

В този случай е по-добре да заточите ножа на ръба на стъклото на автомобила. Просто отворете малко прозореца и прекарайте острието по него няколко пъти. Но специалисти предизвестяват, че методът е рисков. Има късмет да счупите стъклото на обичаната си кола.

Как да заточите нож с тухлa

Друг метод за заточване на острието на ножа е с тухла. Експертите не са сигурни наистина ли този способ ще ви помогне да постигнете перфектната заостреност, само че поучава да опитате, в случай че нямате друго на разположение. Но не използвайте прекомерно тънка тухла! Съществува риск от щета на режещия борд и трайно увреждане на инструмента.

Кой от всички способи е най-сполучлив?

Заточването с пила за нокти посочва положителен резултат. Острието внезапно нарязва хартия. Захващането за дърво се случва, само че не крепко. Заточеният на стъкло нож посочва сходен резултат на хартия.

Но острието, обработено с шкурка, се оказа по-положително от останалите. Ножът е доста добре наострен и перфектно реже освен хартия, само че и дърво. Най-непредвиденият резултат се получава посредством заточване на тухла. Ножът отрязва добре хартията и ще свърши чудесна работа с храната: мек самун или домати.

Източник: actualno.com