НОИ започна изплащане на първите пенсии за годината, а целта

...
НОИ започна изплащане на първите пенсии за годината, а целта
Коментари Харесай

Преизчислените пенсии: Какво показват сметките?

НОИ стартира погашение на първите пенсии за годината, а задачата на покачването бе пенсионерите да продължат да получават същия размера на пенсията от декември, откакто коронавирус добавката бе понижена на половина. Защо обещаното покачване на пенсиите породи подозрения, че вместо да набъбнат, те ще намалеят?

Точно на Коледа служебно бяха преизчислени всички пенсии, а на 7 януари Национален осигурителен институт стартира изплащането им. Още сутринта жители се бяха наредили на опашка, с цел да схванат какъв брой ще получат.

Според Национален осигурителен институт обаче неточност няма.

Сборуването в размера на пенсията преди преизчисляването с коронавирус добавката от 120 лева и на размера на пенсията във всички случаи е нараснал след преизчисляването събран с коронавирус добавката за януари от 60 лева в действителност дава този резулатат..... В общия общ брой е разликата. Няма нито една пенсия, която да е с по-нисък размер, която да не е повишена, сподели Любомира Язаджиева, шеф на дирекция „ Пенсии “ в Национален осигурителен институт.

Възникнаха подозрения, че интервалът сред 2017 и 2019 година, когато преизчисленията на пенсиите не се е случвало по така наречен швейцарско предписание не са включени в актуалното преизчисляване.

" Преизчисляването в този момент e с по-висока тежест на осигурителния стаж всмуква в себе си по-ниските проценти, през които в тези три години са преизчислявани пенсиите ", споделя Язаджиева.

Включен е и всеки стаж, който е приет при пенсионирането, в това число платен стаж или интервали на студентство и майчинство, а по този начин и труд от самоосигуряване, когато са импортирани действителни вноски към системата.



" Преизчислението се базира най-много на това какъв брой доста стаж има трета категория, който не трябва да е категориен, колкото ти е персоналния самостоятелен коефициент. В коя годината ти е отпусната пенсия т.е. има индикатори които дефинират какъв брой ще нарасте всяка една пенсия ", сподели Цветанка Гинева, съветник по пенсионно обезпечаване

С последното нарастване коефициентът за тежестта на стажа е нараснал от 1.2 на 100 1.35%. Той се ползва за осигурителния стаж на всички пенсионери за стажа им от трета категория. Пенсионерите от 1ва и 2ра категория труд е при 1.2%. Така се оказа, че някои пенсионери ще получат по-малко от планувано. Затова работна група стартира работа по основаването на обезщетителен механизъм.



" Сега виждате, че обществената добавка е 60 лева и там в случай че има някакви разлики за избрани пенсионери те ще бъдат обезщетени в идващия месец, с цел да запазим на всички най-малко прихода в декември към 31 декември 2021 година Естествено, че ще бъдат през бюджета на държавно публично обезпечаване, ще бъдат като добавка като другата добавка я имаме за ковида до края на юни месец, до момента в който се направи изцяло предложение за смяна на пенсионно-осигурителната система ", сподели Любомир Каримански, ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание

Защо обаче нарастването на пенсиите провокира вълна от въпроси измежду жителите, в това число и предпочитание да апелират?

" Има ли смисъл и какво обжалваш? Обжалваш признати закони преди 4-5 години, които са били действителни. Всичко става електронно през компютъра. И всички законови разпореждания са работили и тогава. Това, че в този момент се вижда по-ясно какво е ставало през годините като преизчисление и хората са комплицирани от това, то е било същото и тогава ", сподели Цветанка Гинева, съветник по пенсионно обезпечаване.

Пенсионерите могат да създадат инспекция посредством ПИК на Национален осигурителен институт, издаван гратис, или да вземат разпореждането си посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Агенция " Електронно ръководство " или на място в териториалните дирекции на Национален осигурителен институт. Разпореждането може да се получи и в идващите месеци, защото няма отминалост, само че с приемането му стартира да тече едномесечния период за обжалване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР