НОИ изплаща българските пенсии в чужбина и без представена в

...
НОИ изплаща българските пенсии в чужбина и без представена в
Коментари Харесай

НОИ изплаща пенсиите в чужбина и без представена декларация за живот

НОИ изплаща българските пенсии в чужбина и без показана в интервала на изключителното състояние декларация за живот, оповестяват от Осигурителния институт.
Националният застрахователен институт (НОИ) ще продължи да изплаща българските пенсии в чужбина на всички лица, които в интервала на изключително състояние имат задължението да показват пред институцията своята декларация за продължение изплащането на пенсията (т.нар. " декларация за живот ”), само че не са съумели да го създадат.
Тъй като в създалата се обстановка нормативните периоди за засвидетелствуване стопират да текат, превеждането на средствата ще продължи до анулацията на подхванатите ограничения в страната, а по-късно лицата ще имат 14-дневен период да показват въпросните заявления в Национален осигурителен институт, в случай че желаят да продължат да получават пенсията си.
В тази група не попадат пенсионерите, които преди оповестяването на изключителното състояние, за интервал, през който се е изисквала декларация, не са изпълнили задължението си да я показват и надлежно - пенсиите им са спрени и не се изплащат. В този случай, изплащането на пенсиите ще бъде обновено едвам откакто в Национален осигурителен институт постъпи съответната декларация за живот, заверена от формален орган в страната по престояване. Декларации се одобряват и без съществуване на институционална легализация, като лицата би трябвало собственоръчно да ги попълнят и подпишат и да впишат в тях повода, заради която не са заверени. Попълнените формуляри могат да бъдат изпращани в оригинал по пощата или сканирани на електронната поща на Национален осигурителен институт - [email protected] .
Собственоръчно попълнени заявления за живот могат да се показват и от лицата с непрекъснат адрес в чужбина, които са пропуснали да показват такива през месеците от ноември 2019 година до началото на изключителното състояние и получават пенсиите си посредством снабдители на платежни услуги, лицензирани от Българска народна банка, и техни клонове, осъществяващи активност у нас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР