НОИ да изпрати на всеки пенсионер разпореждането, в което е

...
НОИ да изпрати на всеки пенсионер разпореждането, в което е
Коментари Харесай

НОИ да прати на всеки пенсионер разпореждането за преизчислената му пенсия |

Национален осигурителен институт да изпрати на всеки пенсионер разпореждането, в което е посочена преизчислената му пенсия от 25 декември 2021 г. 

Това изиска омбудсманът Диана Ковачева в рекомендация до шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов. 

„ Все повече жители се обръщат с въпроси по отношение на опцията да получат навреме информация за новия размер на пенсиите им. Те показват терзание от невъзможността да получат навреме информация и при противоречие или подозрение за позволена неточност, да могат да апелират административният акт, с който се прави това преизчисление. Притеснението е подбудено и от практиката на Националния застрахователен институт (НОИ) да не изпращат разпорежданията, с които служебно се преизчисляват пенсиите на техните получатели, като тези разпоредби могат да бъдат предоставяни единствено след експлицитното им поискване “, написа проф. Ковачева.  

Самите разпоредби, с изключение на с осведомителен темперамент, са и годни за обжалване административни актове. 

Общественият бранител предизвестява също, че не трябва да се позволява обстановка, в която възрастните хора, в това число и тези с влошено здравословно положение, да бъдат поставяни в условия, в които да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на Национален осигурителен институт, изключително в миг на увеличаващите се случай на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, с цел да подадат своите претенции за приемане на разпорежданията, с които е преизчислена пенсията им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР