Ноември е посветен в борбата с рака на белия дроб.

...
Ноември е посветен в борбата с рака на белия дроб.
Коментари Харесай

Аз така си кашлям: Кампания ни насочва вниманието към коварно заболяване

Ноември е отдаден в битката с рака на белия дроб. Затова няколко научни сдружения и асоциации сплотиха напъните си в информационната акция " Аз по този начин си кашлям ".

В нея се включват доцент Желязко Арабаджиев ръководител на българското научно сдружение по имуноонкология и шеф на поделение по здравна онкология в " Токуда " и артиста и продуцент Башар Рахал, дипломат на акцията.

" В международен мащаб ракът на белите дробове е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете и на второ място при дамите. В България към 3500 души страдат от това. Много са аргументите, преди всичко – тютюнопушенето, запрашената външна среда, професионалното натоварване на белите дробове също са измежду аргументите. Има и генетика в това заболяване “, изясни доцент Арабаджиев.

" Консултирам мъже и дами с рак на белите дробове, които в никакъв случай не са пушели, само че доста повече хора имат този противен табиет и това е една от първите аргументи да се развие болестта “, сподели още той пред NOVA.

По думите на Башар Рахал медицината в България не е превантивна, а чак когато нещо те заболи.

" Колко от нас вървят на профилактичен обзор един път в годината, какъв брой от нас си пускат туморни маркери, с цел да схванат дали нещо се случва “, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР