Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за

...
Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за
Коментари Харесай

Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за последните пет години

Ноември 2020 година е най-смъртоносният месец в България най-малко за последните пет години.  Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт ( Национален статистически институт ) за смъртност та в страната, оповестени тази седмица.  През ноември в България са умряли 15 953 индивида, при приблизително към 8300 за същия месец през последните 5 години . Повишението е от над 92%.

В разликата от над 7600 индивида влизат 2560 умряли от ковид за посочения месец (те са изчислени по публични данни на Единната осведомителна система). Сред останалите случаи (над 5 хил.) още веднъж съществена роля има епидемията, считат експерти.

Общата смъртност е почнала да нараства по отношение на 2019 година още от края на юни.  Като се покачва изменчиво, само че от няколко седмици (след 40-та седмица - първата на октомври) има внезапно повишаване.

" За да достигнем през 46-та седмица (бел.ред. - втората на ноември) 3 800 случая на умрелите в страната, което е невиждано число за последните пет години ", разяснява пред БНР Магдалена Костова, която управлява дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт.

Тогава данните към момента не са оповестени, само че Костова изяснява, че по-добрият метод за следене са коефициентите по отношение на безспорните бройки: " През въпросната 46-та седмица този коефициент е бил 30 на хиляда, или 30 умряли на всеки хиляда души . За съпоставяне общият коефициент на смъртност за 2019 година е бил 15.5 промила ".

Според Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за проучване на демокрацията, наклонността за увеличение на общата смъртност при внезапни покачвания на броя на инфектираните от ковид се вижда както в доста европейски страни, по този начин и в Съединени американски щати. Особено на локално равнище. Той разяснява, че първичното съмнение е било, че това не са смъртни случаи от ковид, а от други болести. Впоследствие  скокът на смъртност та е толкоз внезапен, че надвива хипотезата - не всички смъртни случаи от ковид се записват като такива , предаде  " Дневник ".

Министър Костадин Ангелов изясни, че е осведомен с данните на Национален статистически институт и е  упълномощил на Националния център по публично здраве да направи разбор  за увеличената смъртност през третото тримесечие на 2020 година спрямо предходната година
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР