Нобеловата седмица започна с наградата в категория физиология или медицина.

...
Нобеловата седмица започна с наградата в категория физиология или медицина.
Коментари Харесай

Шведският учен Сванте Пеабо спечели Нобелова наградата за медицина

Нобеловата седмица стартира с премията в категория физиология или медицина. Нейният притежател тази година е Сванте Пеaбо с откритията си в региона на човешката еволюция.
Пеабо е награден за секвенирането на генома на неандерталеца, което е донесло нови знания за това по какъв начин имунната ни система реагира на инфекции. Освен това той е измежду откривателите на така наречен Денисов човек, живял преди повече от 40 хиляди години. Работата на шведския учен води до основаването на напълно нова дисциплинираност – палеогеномиката.

 
Това е фундаментално научно изобретение. Вече знаем, че то визира отбраната ни против разнообразни инфекции или например това как да се оправим с огромна надморска височина. Но, като при всички огромни открития на фундаменталната просвета, знанията ни ще се усилват през идващите десетилетия.
Нилс-Горан Ларсон, член на Нобеловия комитет

Преди тъкмо 40 години бащата на Пеабо - Сун Бергстрьом, също печели Нобел за медицина. А тази премия е първата от общо 6, които тази седмица ще бъдат присъдени в Института Каролинска в Стокхолм. Останалите 5 са в категориите химия, физика, литература, стопански науки и мир. 

Във всяка от тях се раздават по 10 млн. шведски крони, дипломи и златни медали. Наградите носят името на шведския индустриалист и откривател на динамита Алфред Нобел. Първата гала по връчването им е извършена през 1901 година, а измежду лауреатите са Мария Кюри, Майка Тереза, Европейският съюз и организацията за бежанците на Организация на обединените нации.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР