Нобеловата награда за мир беше присъдена на иранската активистка за

...
Нобеловата награда за мир беше присъдена на иранската активистка за
Коментари Харесай

Иранската активистка Наргес Мохамади спечели Нобелова награда за мир

Нобеловата премия за мир беше присъдена на иранската активистка за човешки права Наргес Мохамади, която сега е в пандиза в Ислямската република.


Мохамади беше отличена " за битката ѝ против потисничеството на дамите в Иран и за битката ѝ за поощряване на човешките права и свободата за всички ", съобщи Берит Райс-Андерсен, началник на Норвежкия нобелов комитет в Осло.

Заместник-председател на Центъра на бранителите на правата на индивида, учреден от Ширин Ебади, която също е носителка на Нобелова премия през 2003 година, Наргес Мохамади е осъждана и лишавана от независимост неведнъж през последните 25 години поради акцията си против наложителното забулване на дамите и смъртното наказване.

Наградата ѝ е присъдена в миг, когато предходната година Иран беше обзет от огромно протестно придвижване, провокирано от гибелта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини, която беше задържана в Техеран за неспазване на строгия ислямски код за обличане.

" Движението форсира процеса на народна власт, независимост и тъждество ", който в този момент е " необратим ", написа Наргес Мохамади до Агенция Франс Прес от килията си предишния месец.

Тя и трима нейни съкилийници изгориха забрадките си в двора на пандиза " Евин " в Техеран, с цел да отбележат годишнината от гибелта на Махса Амини на 16 септември.

Иран е на 143-то място от общо 146 страни в показателя на Световния стопански конгрес (СИФ) за тъждество сред половете.

Въстанието " Жени, живот, независимост " - лозунгът, с който Райс-Андерсен стартира изказването си - е грубо репресирано там: по данни на неправителствената организация Iran Human Rights (IHR) 551 стачкуващи, в това число 68 деца и 49 дами, са били убити от силите за сигурност, а хиляди други са задържани.

" Тазгодишната премия за мир е премия и за стотиците хиляди хора, които през миналата година демонстрираха против политиките на теократичните режими за дискриминация и подтисничество на дамите ", съобщи Райс-Андерсен.

Наргес Мохамади, която беше задържана още веднъж през 2021 година, не е виждала децата си, които живеят във Франция със брачна половинка ѝ, от осем години.

Райс-Андерсен съобщи, че " се надява " иранските управляващи да я освободят.

Ако остане зад решетките, Наргес Мохамади няма да може да пътува до норвежката столица, с цел да получи Нобеловата си премия - грамота и златен орден, съпроводени от 11 милиона крони (близо 980 000 евро) - на 10 декември.

Наградата за мир на няколко пъти е награждавала деятели, лишени от независимост, в това число Алес Беляцки от Беларус предходната година, показан от брачната половинка си на Нобеловата гала, и китаеца Лю Сяобо, чийто стол остана алегорично празен през 2010 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР