Нобеловата награда за химия за 2023 г. беше присъдена на

...
Нобеловата награда за химия за 2023 г. беше присъдена на
Коментари Харесай

Нобелова награда за откриване на квантови точки, които промениха всичко - от телевизионни дисплеи до изображения на рак

Нобеловата премия за химия за 2023 година беше присъдена на трио учени, които са работили за откриването и създаването на квантови точки, употребявани в LED светлини и телевизионни екрани, както и от хирурзи при премахване на ракова тъкан.

Наградата бе извоювана от Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов, заяви Нобеловият комитет по химия в Стокхолм в сряда.

„ Дълго време никой не мислеше, че в миналото в действителност можете да създадете толкоз дребни частици. Но тазгодишните лауреати съумяха “, сподели Йохан Аквист, ръководител на комисията.

Комитетът по нехайство разгласява имената на тримата учени часове преди формалното известие.

Шведският вестник Aftonbladet разгласява копие от имейл, за който се споделя, че е от академията, съобщи Ройтерс.

Аквист сподели пред Ройтерс: „ Това е неточност на Кралската шведска академия на науките. Нашата среща стартира в 0930 CET (0730 GMT), тъй че към момента не е взето решение. “

Бавенди, професор в Масачузетския софтуерен институт, и Брус, почетен професор в Колумбийския университет, са американци. Екимов е руснак и работи за Nanocrystals Technology Inc.

Наградата беше извоювана от Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов. Наградата завоюваха Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов. Масачузетски софтуерен институт/Колумбийски университет/Nexdot

Това е изключителна вест, следва още.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР