Нобеловата награда за химия за 2017 година е присъдена съвместно

...
Нобеловата награда за химия за 2017 година е присъдена съвместно
Коментари Харесай

За микроскопска технология трима печелят Нобел за химия за 2017 г.

Нобеловата премия за химия за 2017 година е присъдена взаимно на швейцареца Жак Дюбоше, американеца Йоахим Франк и шотландеца Ричард Хендерсън , оповестиха от Нобеловия комитет.

Те са удостоени с влиятелната премия за създаването на криоелектронна микроскопия за установяване на структурата на биомолекули с висока резолюция в разтвор.

С криоелектронната микроскопия се опростяват и усъвършенстват изображенията на биомолекулите.

От комитета разясниха, че с този способ биохимията се придвижва в нова епоха, защото в този момент учените могат да замразяват биомолекули по време на придвижване и да преглеждат невиждани до момента процеси . Това е извънредно значимо за разбирането на химията на живота, а също по този начин и за развиването на фармацевтиката.

Жак Дюбоше е роден през 1942 година в Егъл, Швейцария . През 1973 година приключва докторат в Женевския университет и в университета в Базел. Професор е в Лозанския университет.

Йоахим Франк е роден през 1940 година в Зиген, Германия. През 1970 година приключва докторантура в Техническия университет в Мюнхен. Преподава в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Роденият през 1945 година в Единбург, Шотландия, Ричард Хендерсън приключва докторат през 1969 година в Кеймбридж. Работи в същия университет.

През предходната година премията беше връчена на французина Жан-Пиер Соваж, шотландеца Джеймс Фрейзър Стодарт и холандеца Бернар Феринха. Те са удостоени с влиятелната премия за " планиране и синтез на молекулярни машини ". Тримата са основали най-малките машини в света.

 Трима европейци печелят Нобела за химия за 2016 година за най-малките машини в света
Трима европейци печелят Нобела за химия за 2016 година за най-малките машини в света

175 души са спечелили влиятелната премия

178 души са спечелили влиятелната премия , от които единствено четири дами. Средната възраст на нобеловите лауреати по химия е 58 година

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира създателят на Нобеловата награда - шведският бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата премия получава 9 милиона шведски крони ( 1,12 милиона долара) или с един милион шведски крони повече от предходни години. Увеличението на размера на премията (8 милиона шведски крони или към 953 хиляди американски $ през 2016 г.) е вследствие на финансовата непоклатимост на фонда.

Нобеловата премия се присъжда от 1901 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР