Нобеловата фондация повишава сумата за тазгодишните Нобелови награди на 11 милиона крони

...
Нобеловата фондация реши да увеличи сумата за тазгодишните Нобелови награди
Коментари Харесай

Нобеловата фондация реши да увеличи сумата за тазгодишните Нобелови награди с 1 милион крони ($90 000) до 11 милиона крони ($986 270), тъй като шведската валута се срина наскоро

От Асошиейтед прес, 15 септември 2023 г., 4:50 ч.

СТОКХОЛМ - Нобеловата награда Фондацията каза в петък, че ще повиши сумата на наградата за тазгодишните Нобелови награди с 1 милион крони (90 000 долара) до 11 милиона крони (986 270 долара), тъй като шведската валута напоследък се срина.

"Фондацията избра да увеличи сумата на наградата, защото това е финансово жизнеспособно", се казва в кратко изявление.

Бързото обезценяване на шведската валута го тласна до най-ниското си ниво спрямо еврото и щатския долар. Швеция се бори с висока инфлация - тя беше 7,5% през август, спад от 9,3% през юли, далеч от целта от 2%, поставена от Riksbank, централната банка на Швеция.

Когато първите Нобелови награди са били присъдени през 1901 г., сумата на наградата е била 150 782 крони за категория, каза фондацията.

През последните 15 години сумата е коригирана няколко пъти, се казва в него. През 2012 г. тя беше намалена от 10 милиона крони на 8 милиона крони, тъй като беше инициирана широкообхватна програма за укрепване на финансите на Нобеловата фондация. През 2017 г. размерът на наградата беше увеличен от 8 милиона крони на 9 милиона крони. През 2020 г. тя беше повишена до 10 милиона крони.

Тазгодишните носители на Нобелова награда ще бъдат обявени в началото на октомври. След това лауреатите са поканени да получат наградите си на церемонии по награждаването на 10 декември, годишнината от смъртта на основателя на наградата Алфред Нобел през 1896 г. Престижната награда за мир се връчва в Осло, според желанията на Нобел, докато се провеждат другите церемонии по награждаването в Стокхолм.

Швеция не е част от еврозоната. Преди двадесет години шведите проведоха референдум дали да се присъединят към европейската валута и гласуваха против.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР