Нобеловата фондация оттегли неотдавнашната покана към посланиците на Русия, Беларус

...
Нобеловата фондация оттегли неотдавнашната покана към посланиците на Русия, Беларус
Коментари Харесай

Нобеловата фондация оттегли поканата към Русия, Беларус и Иран за връчването на наградите

Нобеловата фондация отдръпна неотдавнашната покана към посланиците на Русия, Беларус и Иран за церемонията по награждаването в Стокхолм.

„ Взехме поради мощната реакция в Швеция, която изцяло засенчи това решение (да бъдат поканени посланици на всички страни на церемонията). Затова взехме решение да повторим миналогодишното изключение от нормалната процедура, т.е. да не каним посланиците на Русия, Беларус и Иран на церемонията по връчването на Нобеловата премия в Стокхолм “, се споделя в изказване, оповестено на уеб страницата на фондацията.

Нобеловата фондация разгласи през вчерашния ден, че още веднъж ще одобри посланиците на Русия и Беларус на церемонията по награждаването през 2023 година в Стокхолм, макар че предходната година реши да не кани представители на двете страни поради съветската спецоперация в Украйна. В изказването на фонда не се загатват директно Руската федерация и Беларус, а се споделя, че са поканени „ посланиците на всички страни, които са дипломатически показани в Швеция и Норвегия “. Според Ройтерс това изказване значи, че представители на Руската федерация и Беларус още веднъж ще могат да участват на сходни събития.

Както означи, разяснявайки миналогодишното решение на фондацията, говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, това е още един образец за политизацията и русофобските настроения, засегнали всички пластове на шведското общество. Това по никакъв метод няма да повлияе на решимостта на Русия да пази ползите си на интернационалната сцена, акцентира тогава Захарова.

 

Източник " Гласове "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР