Нобеловата фондация отменя решението да покани Русия на церемонията по награждаването след реакция

...
Нобеловата фондация отхвърли противоречивото решение да покани посланиците на Русия,
Коментари Харесай

Нобеловата фондация отхвърли противоречивото решение да покани посланиците на Русия, Беларус и Иран на церемонията по връчването на Нобеловата награда, след като беше изправена пред широка критика.

Фондацията обяви в прессъобщение в събота, че посланиците на трите страни няма да бъдат поканени, след като първоначално заяви, че иска да включи дори онези, които не споделят ценностите на Нобеловата награда.

Украйна осъди решението да бъдат поканени руският и беларуският посланик, които бяха оставени извън церемонията по връчването на Нобеловите награди в Стокхолм миналата година заради войната в Украйна. Шведски член на Европейския парламент нарече решението "изключително неуместно".

„Решението на Нобеловата фондация да покани всички посланици на церемонията по връчването на Нобеловата награда, в съответствие с предишната практика, провокира силни реакции“, каза фондацията в изявлението си в събота, добавяйки, че основата на решението е убеждението, че „ важно и правилно е да достигнем колкото е възможно по-широко с ценностите и посланията, зад които стои Нобеловата награда.“

„Например чрез миналогодишното ясно политическо послание с наградата за мир, присъдена на борци за правата на човека от Русия и Беларус, както и на украинци, които работят с документирането на руски военни престъпления“, се казва в него.

„Разпознаваме силните реакции в Швеция, които напълно засенчиха това послание. Затова избираме да повторим миналогодишното изключение от обичайната практика – да не каним посланиците на Русия, Беларус и Иран на церемонията по връчването на Нобеловите награди в Стокхолм“, казаха от фондацията.

Нобеловият банкет се провежда всяка година в Стокхолм на 10 декември, където се присъждат пет от шестте Нобелови награди. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло, Норвегия.

Руснаци и беларуси бяха изключени от безброй събития, откакто Москва започна своята пълномащабна инвазия в Украйна, която беше силно подпомагана от Минск, през февруари 2022 г.

Спортистите от Русия и Беларус също бяха забранени да се състезават в многобройни спортни събития, а дипломати редовно биват изключвани от срещи на върха.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР