Но заседанието беше отложено заради заболяването му от Ковид-19. Ще

...
Но заседанието беше отложено заради заболяването му от Ковид-19. Ще
Коментари Харесай

Милен Цветков ни гледа от отвъдното, а убиецът му се опитва да отложи присъдата

Но съвещанието беше отсрочено поради болестта му от Ковид-19. Ще има ли правдивост за починалия известен и обичан публицист или още веднъж с всевъзможни средства околните ще се опитат дрогирания водач да бъде оправдан или пък да излежи най-малък период?

 

На връх Великден, 19 април 2020 година Николов блъсна с висока скорост откъм гърба колата на Цветков, до момента в който той изчакваше на червен светофар на кръстовището на бул. “Черни връх “ и ул. “Хенрик Ибсен “.

.

Разследването по случая откри, че ударът е станал със скорост от 99 км/ч, както и че в кръвта на Николов е имало следи от три наркотични субстанции – амфетамин, кокаин и марихуана.

 

На първа инстанция прокуратурата изиска той да бъде наказан на 15 години затвор.

 

Кристиан беше изправен пред съда за причиняване на случая с възможен предумисъл, при който причинителят осъзнава, че може да аргументи вреди или вреди на някого с държанието си, само че все пак прави нещо неразрешено от закона.

 

На 4 март 2022 година подсъдимият получи 9-годишна присъда, само че единствено в частта на обвиняването по несъобразителност, а за възможен предумисъл беше оневинен.

 

На 8 декември 2022 г. Софийският апелативен съд (САС) удостовери 9-годишната присъда на Кристиан Николов, обвиняем за причиняването на гибелта на журналиста Милен Цветков.

 

Адвокътът на Цветков Менко Менков не е склонен с това и съобщи, че е имало възможен предумисъл и наказванията по закон са 15-20 г затвор или доживатна присъда.

 

„ Ние твърдим, че следва да бъде квалифицирано действието като такова, осъществено при изискванията на възможен предумисъл. До сегашния миг нашата теза не е призната от правосъдните инстанции ”, съобщи юрист Менко Менков.

 

Но даже и 9 годишната присъда през днешния ден не бе доказана от Върховен касационен съд.

 

Какво става с Темида у нас? Или законотворците по този начин са определили?

 

Вероятно в случай че обществеността не беше разшумяла случая или пък не ставаше въпрос за публицист, присъдата можеше и да е условна, както се е случвало нееднократно у нас...

 

В други страни няма условни присъди за ликвидиране на пътя, само че у нас условните или минимални присъди са постоянно срещани. Пък и в случай че виновникът има авторитетни познати, то Темида напълно може да си затвори очите....

 

 А в това време близки на починали деца и възрастни хора по пътищата у нас вършат шествия, възмутени от ниските присъди на причинителите...

 

Ще оставим ли справедливостта, за която се бореше Милен Цветков като публицист и  жител да бъде омаловажена, натирена в ъгъла?

 

Росица Николаева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР