Риши Сунак казва, че търговската сделка с Индия „не е даденост“, докато пристига в Делхи за срещата на върха на Г-20

...
Но той омаловажава перспективите за предстоящо споразумение с надеждата да
Коментари Харесай

Но той омаловажава перспективите за предстоящо споразумение с надеждата да я подпише на това - първото му пътуване до Индия на поста - изглежда избледняла.

Сега има надежди, че след дванадесет кръга преговори двамата лидери може да успеят да постигнат споразумение за ново посещение в Индия, което се обсъжда за по-късно тази година.

Г-н Сунак каза: „Без съмнение, Индия ще бъде една от най-значимите страни в геополитическо отношение през следващите години и десетилетия и е жизнено важно за Обединеното кралство да задълбочи връзките си, особено икономически и по-широко , с Индия.

„Ето защо работим за амбициозна и всеобхватна сделка за свободна търговия, но това не е даденост.

„Тези неща са много работа и много време. Ето защо никога не съм поставял изкуствен краен срок на тези търговски сделки, винаги съм казвал, че не трябва да жертваме качеството заради бързината. И трябва да намерим нещо, което работи наистина и за двете страни.

Риши Сунак – „зетят“ на Индия – се отправя към Делхи за срещата на върха на Г-20

Премиерът потвърждава, че самолетите на RAF ще летят над Черно море - най-нова политика

„Разбира се, всеки път, когато видя премиера Моди, това е нещо, което проверяваме, но това не е основната цел на това пътуване. Има много други неща, които ще обсъдим."

Връщайки се у дома, външният министър Джеймс Клевърли защити скоростта на преговорите за търговско споразумение с Индия, казвайки, че напредват „по-бързо“ от преговорите с ЕС.

„Нашите търговски преговори с Индия всъщност напреднаха по-бързо от други търговски преговори, включително търговските преговори на ЕС с Индия“, каза той.

„Винаги сме казвали, че искаме да постигнем правилната търговска сделка с Индия, защото тя е невероятно важен партньор, а не просто да я прибързаме.

„Трябва да признаем това влияние. .. отнема време.“

Джеймс Клевърли за търговската сделка с Индия 

Той също каза на Найл Патерсън от Sky News, че Обединеното кралство трябва да „напомни на света“, че войната в Украйна е проблем за тези извън Европа. Индия има исторически връзки с Русия и досега е отказвала да осъди нахлуването си в Украйна.

Г-н Сунак ще има среща на четири очи с г-н Моди в събота. Той каза на репортери, пътуващи с него, че посещението в Индия е „специално“ и „близко и скъпо“ за него, добавяйки, че е бил описан от коментатори като „зет на Индия“.

Но правителството източник каза пред Sky News, че "най-трудните" въпроси в сделката все още не са договорени. Смята се, че един от проблемите са визите за индийски работници, които да дойдат в Обединеното кралство.

Търговските сделки обикновено включват разпоредби за краткосрочни бизнес визи, но г-н Сунак беше ясен, че базираната на точки имиграция в Обединеното кралство политиката няма да се промени.

Министър-председателят каза вчера, че „имиграцията е отделен въпрос“ от търговията и бизнеса и че според него нетната миграция е „твърде висока“.

A Схемата за младежка мобилност за 3000 индийски работници годишно, които идват в Обединеното кралство, беше обявена миналата година, но министрите също така обявиха планове за затягане на правилата за чуждестранните студенти и техните зависими лица, за които индийците сега са най-голямата група.

Смята се, че търговските преговори са се фокусирали върху това Индия да понижи тарифите за британския износ, включително автомобили и шотландско уиски - за които Индия е най-големият пазар в света.

Но г-н Сунак отхвърли подхода на своя предшественик Борис Джонсън и Лиз Тръс, които поставиха краен срок за сделка до Дивали през октомври миналата година.

Той и търговският секретар Кеми Баденок са казали на колеги от кабинета, че не искат проста сделка за стоките, а всеобхватна сделка, която се занимава с проблеми около услугите.

Обединеното кралство се твърди, че настоява за по-големи права върху интелектуалната собственост за компаниите, търгуващи в Индия, където фармацевтичните компании произвеждат евтини, генерични лекарства.

Защо сделката между Индия и Обединеното кралство е важна ?

Това ще бъде първата сделка за свободна търговия, която Индия е сключила с европейска държава, и преврат и за двамата лидери, които са изправени пред избори следващата година.

Търговия с Индия, дванадесетият по големина търговски партньор на Великобритания , струва 36 милиарда паунда годишно и поддръжниците на сделката казват, че може да отвори голям нов пазар за британските фирми.

Но ключовите въпроси са около това как ще работи. Сам Лоу от Flint Global, който е служил в търговската консултантска група на Обединеното кралство, каза, че са необходими компромиси на високо ниво.

Той каза: „В момента преговорите са в режим на задържане и това, което вероятно е необходимо сега е висша политическа намеса от Сунак и Моди за промяна на червените линии.

Прочетете още:
Търговска сделка между Обединеното кралство и Индия не е гарантирана скоро - и ето защо
Индия: Сектантското насилие между индуисти и мюсюлмани се увеличава

„Интуитивно те трябва да могат да постигнат споразумение. Индия е сключила търговски сделки с Австралия и ОАЕ и в момента преговаря с ЕС и Канада.

„Но само в срок, който смята за приемлив, и това идва с предизвикателства за фирмите от Обединеното кралство, те може да не получават всичко, което искат по отношение на достъпа до Индия."

Как фирмите биха се класирали за по-ниски тарифи - разпоредбите за "правилата за произход" относно това каква част от продукта трябва да бъде произведена в Обединеното кралство и от какви документи ще се нуждаят фирмите - тепърва ще се уточняват. Тези решения ще имат „огромно значение за бизнеса по отношение на това дали ползите от търговската сделка са реални или не“, каза г-н Лоу.

Индийските министри звучаха много по-оптимистично относно търговска сделка, сключена тази година .

Министърът на финансите Нирмала Ситараман каза на конференция в Делхи миналия месец, малко след посещението на г-жа Баденок, че „няма да сгреша, като кажа, че споразумението за свободна търговия е много близо“.

>

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР