Но Румъния не е шампионът. Литва догонва много повече. Тя

...
Но Румъния не е шампионът. Литва догонва много повече. Тя
Коментари Харесай

Експерти: Растежът е свързан с конкурентноспособна и производителна икономика

„ Но Румъния не е първенецът. Литва догонва доста повече. Тя за 21 години е сближила 52 пункта, Румъния – към 50, България – 30. Ние отново сближаваме, само че по-бавно. Последните няколко години Литва догонва междинното в Европа с – 11-14%, Румъния – 14, България – 9% ”, сподели Богданов. И изясни по какъв начин се пресмятат тези проценти. „ Събираме всички страни от Европейски Съюз, виждаме междинното равнище на Брутният вътрешен продукт, изчислен през покупателната дарба и виждаме всяка страна къде е. Румъния скоро ще догони Испания, а Литва я е изпреварила. Ако продължи с това движение, ще догони Италия, както прочее и Чехия и Словения също я приближават ”, уточни икономистът.

 

Главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков изясни, че това икономическо развиване е композиция от фактори: „ Няма едно нещо, което да посочим и да кажем: „ Това е! Ако го създадем, всичко друго ще се реши от единствено себе си ”. Румъния е необикновен образец в Европейски Съюз. Тя има доста огромен вътрешен пазар и не е чак толкоз отворена като стопанска система за разлика от множеството страни от Европейски Съюз, още повече България. България износът и вносът са сред 60 и 70%, в Румъния – 50%. Тя има огромен вътрешен пазар, който я защищава от рецесии до някаква степен. Това я защищити от огромни шокове ”, счита специалистът.

 

Той даде образец с рецесията с цените на суровините и енергетиката последните години. И уточни, че Румъния е огромен производител на природен газ, в същото време е огромен експортьор на електрическа енергия, което също оказва въздействие.  „ Но не толкоз огромен като България, тъй че огромното търсене от Европа да вдигне цените съществено ”, разяснява Стайков.

 

Лъчезар Богданов напомни, че растежът идва, когато стопанската система е по-конкурентноспособна, по производителна: „ Как се реализира това? Със познание, което да се претвори в технология, машини, уреди, капитал. Разликата каква е? За последните 10 години България има съвсем нулев напредък общо на вложения, в Румъния е 3,6% растеж за 10 години, а за последните 5-6 години над 5% действителен растеж, в България – 0. Трябва да има вложения, няма друго решение ”, счита Богданов.  

 

„ Трябва да се фокусираме върху конкурентните преимущества на България и надлежно пречките, които стопират бизнеса. Има допълнителен  напън върху бюджета, което може да се трансформира в нов напън върху бизнеса ”, счита Стайков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР