Но реалистично ли е от научна гледна точка да се

...
Но реалистично ли е от научна гледна точка да се
Коментари Харесай

Имат ли почва конспирациите, че САЩ с помощта на проекта ХААРП стои зад земетресенията в Турция?

Но реалистично ли е от научна позиция да се провокира земетресение със модерни механически средства – в Турция, в Йелоустоун или на друго място? И дали мистериозните огнища са свързани с нещо напълно друго?  Naked Science  ще се опита да разбере този проблем.

 

Турският dikGAZETE разгласява публикация, чийто създател се пробва да разгадае мистерията на синкавите светкавици: те са били видяни в Турция тъкмо преди мощно земетресение. Журналистът напомня, че на 27 януари 2023 година американското посолство в тази страна издаде предизвестие, че сигурността тук е застрашена. След това сходни известия бяха направени от европейски спътници на Съединени американски щати и затворени консулства в елементи на страната.

 

Изданието се пробва да направи връзка сред това, което виждаме във видеото и последвалото пагубно земетресение, което по последни данни лиши живота на повече от 30 хиляди турски жители (тези цифри евентуално ще нарастват).

 

Каква може да е връзката тук?

 

Човечеството към този момент се е научило да провокира трусове по избор? Изглежда, че към момента не можем даже в действителност да ги предвидим?

 

Турски публицист се обърна към концепцията, появила в медиите на тази страна за връзката на американския план HAARP (името му се превежда като " Високочестотна стратегия за интензивно проучване на сиянието “) с провокирането на трусове. Според него HAARP е " прикрито оръжие... за обезпечаване на световно владичество на Съединени американски щати “.

 

В прочут смисъл могат да се схванат страховете на народа на Турция. През 2016 година имаше опит за боен прелом, при който починаха 240 души, а 2200 бяха ранени. Разследването сподели, че хора, евентуално свързани с Централно разузнавателно управление на САЩ, могат да бъдат свързани с преврата (във връзка с което турската прокуратура даже издаде заповед за ареста на няколко такива лица).

 

Разбира се, туитът на Мъск (или на някой друг) самичък по себе си не потвърждава нищо. Но той прави добра работа, като илюстрира обстоятелството, че жителите на Съединени американски щати са наясно със способността на тяхната страна да провежда преврати по целия свят. Гражданите на страните, в които се правят преврати, също виждат нещо и са склонни да се тормозят от дейностите на Съединени американски щати в този район в бъдеще.

 

Но по какъв начин тъкмо планът HAARP може да аргументи толкоз мощно земетресение? Какви са тези сини светкавици пред него? Способни ли са хората да провокират трусове и изригвания?

 

HAARP: какво е това и какво общо има " сеизмичното оръжие “ с него?

 


.


 

Припомнете си, че HAARP значи Високочестотна стратегия за интензивно проучване на сиянието. И тези сини проблясъци, които се следиха преди земетресението през 2023 година в Турция, в действителност наподобяват на северно зарево. Освен това програмата започва през 1993 година, а през 1999 година в Турция се случи много мощно земетресение, преди което очевидци също всеобщо описаха странното: " Мечът на светлината излетя от [Мраморно] море. “ Други настояват, че преди земетресение има бели, жълти и червени светлини.

 

Но това, което можеше да се каже сигурно даже тогава, беше, че HAARP няма нищо общо с всичко това. Факт е, че обратно на името, първичната цел на плана въобще не е била проучването на северното зарево. Той е финансиран от военните и издигнат от компания, обвързвана с военно-промишления комплекс. Целта беше да се употребява йоносферата на Земята, с цел да се усъвършенства способността на военните да предават свои и да прихващат сигнали на други хора.

 

Радиовълните обаче не предизвикват земетресение. Като цяло, събития с такава голяма сила като сеизмичните, с днешните технологии, нямат нищо изключително, което да провокират. Многобройни тайни истории, че " детонация на термоядрена бомба може да разсъни Йелостоун “ са резултат от ниското равнище на учебно обучение в актуалното общество.

 

Нека стартираме с основите: актуалната просвета във връзка с проучването на земетресенията е почти на същия стадий като биологията при Линей. Тя може да опише, само че не може да разбере - и затова не може да планува по кое време ще се случи земетресение.

 

Лесно е да го обясните, откакто се е случило. Но просвета, която няма предсказваща мощ във връзка с съответни събития, неизбежно остава просвета, за която причинно-следствените връзки в изследваната област не са задоволително ясни. Най-вероятно обстановката ще се промени с времето (и последователно се променя), само че е мъчно да се каже тъкмо по кое време ще се случи това.

 

Но с цел да предизвикате земетресение или изригване (по какъвто и да е метод - даже и " Цар бомба " ), би трябвало да разберете какво тъкмо вършиме.

 

Геофизикът Виктор Боков го формулира по този начин:

 

" За да се подсигурява стартирането на изригване, би трябвало да се разбере по какъв начин тъкмо ще се популяризират ударните талази от нуклеарни детонации в горните пластове на мантията и къде тъкмо ще дойдат. “ Сега обаче не можем да създадем нужните калкулации: сеизмологията просто към момента не е достигнала до това.

 

Но несъмнено е повишен до изложение на сеизмични събития, които към този момент са се случили. И от такова изложение знаем, че през 1975 година земетресение с сила от два мегатона тротилов еквивалент се е случило в рамките на парка Йелоустоун. За съпоставяне, най-мощното нуклеарно оръжие в днешните арсенали, B83, е единствено 1,2 мегатона.

 

В същото време на дълбочина от 10 километра - тъкмо против магменото мехурче под националния парк, се случи двумегатоново естествено събитие. Всяка термоядрена бомба, взривена на повърхността, не би могла да достави даже 20 килотона сила на тази дълбочина. Тоест, събитието от 1975 година явно е било - на порядък - по-силно от всяко допустимо антропогенно влияние върху Йелоустоун. И?

 

И нищо. Не е изненадващо: детонацията не е кибрит, а магмата не е барут. Невъзможно е да стартира процесът на изригване (и даже земетресение, макар че те се разграничават значително), в случай че магмата в неговата област не е в вярното положение на температура и налягане. И ние, припомнете си, към момента не можем да разберем авансово дали е в него или не.

 

Проектът HAARP е механически прекомерно надалеч от спектъра на силите, способни да провокират трусове или изригвания. Спомнете си, че два мегатона от удара от 1975 година са 2,3 милиарда киловатчаса сила, изхвърлена за секунди. Мощността на всички излъчватели на HAARP е мизерните 3600 киловата. Тоест, даже в случай че всички негови излъчватели са работили цялостен век, тогава те няма да са консумирали толкоз сила, колкото огромният магмен балон под Йелоустоун през 1975 година

 

Всичко, което човек може да има и което не е основано на термоядрена сила, по принцип е прекомерно едва, с цел да провокира сеизмично " турско " или " йелоустоунско " равнище.

 

Ето за какво, когато турският dikGAZETE написа за HAARP : " тази стратегия може да промени климата, да разтопи леда на полюсите и да ги реалокира, да си играе с озоновия пласт, да провокира земетресение, да управлява океанските талази, да манипулира енергийните полета на Земята, управляват човешкия мозък, основават термоядрен гърмеж, без да популяризират радиация ", - това значи, че създателят на публикацията просто не схваща същността на въпроса. Човекът към момента не е кадърен да прави такива неща като горния откъс, а в обозримо бъдеще и няма да може.

 

Тогава какви са тези странни сини светкавици?

 

Както отбелязахме нагоре, по време на земетресенията в същата Турция през 1999 година, в Мраморно море, доста очевидци към този момент са видели странни многоцветни светкавици преди самото събитие.

 

Всичко това даже влезе в научна работа, само че без никакъв смисъл. Нека си напомним отричането на небесния генезис на метеоритите от Парижката академия на науките или по какъв начин пред очите на нашето потомство редица учени настойчиво отричаха съществуването на кълбовидна гръмотевица, до момента в който въпреки всичко инцидентно попаднаха на видео.

 

Ако науката няма теоретични пояснения за неразбираеми феномени, човек постоянно може да ги припише на неточност на наблюдаващия (често това е така).

 

Нека да обобщим. Съвсем несъмнено Съединените щати не разполагат с никакви сеизмични оръжия. Така както няма научни или механически предпоставки за основаването му в цялото обозримо бъдеще във всички страни по света. Как да предизвикваме трусове със съществуващите средства, в действителност нямаме концепция. И това като цяло е успокоителен извод.

 

По-малко приятната част е, че опитите на някои хора в Турция да трансферират отговорността за най-лошата загуба на живот на Съединени американски щати в този случай - за разлика от опита за прелом от 2016 година, в който не може да се изключи присъединяване на Щатите - търси прашинка в непознато око. Обективно видяно, главната причина за големия брой жертви на последните турски събития е спецификата на турското строителство.

 

Източник:

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР