Но потенциален съдебен процес би могъл да започне не по-рано

...
Но потенциален съдебен процес би могъл да започне не по-рано
Коментари Харесай

Накъде водят обвиненията, повдигнати на Тръмп, и какво може да предприеме той

Но евентуален правосъден развой би могъл да стартира не по-рано от година, споделят правни специалисти, а това усилва опцията някогашният президент на Съединени американски щати да се изправи пред правосъдни заседатели в правосъдна зала в Манхатън по време или даже след президентската акция през 2024 година, посредством която той желае да се върне в Белия дом.

Разширен състав от правосъдни заседатели гласоподава за покачване на обвинявания против Тръмп след траяли месеци чувания на доказателства за платени от него 130 000 $ на порнозвездата Сторми Даниълс в последните дни на предизборната акция през 2016 година С парите е трябвало да бъде купено нейното безмълвие за срещата, която тя твърди, че двамата са имали години преди този момент.

Обвиненията бяха неразбираеми, макар че съгласно правни специалисти е евентуално Тръмп да бъде съден за подправяне на бизнес документи по обвинявания, че е уккрил същинското естество на заплащанията.

Тръмп отхвърля изказванията на Даниълс. Адвокатът му упреква Даниълс, чието същинско име е Стефани Клифърд, в изнудване.

Тръмп, първият някогашен президент на Съединени американски щати, изправен пред наказателно гонене, е отпред на евентуалните противници за номинацията на Републиканската партия, сочат изследвания на публичното мнение. Сред противниците е и губернаторът на Флорида Рон Десантис, за който се чака да се кандидатира за Белия дом.

В първите девет месеца на 2022 година междинната дълготрайност на наказателни каузи в Манхатън е била повече от 900 дни, нужни за напредването от внасяне на обвинителния акт до изговаряне на присъда, сочат данни на отдела за обслужване на наказателно гонене в щата, а казусът на Тръмп надалеч не е характерен.

Това може да докара до продължение на правосъдния развой след деня на изборите през ноември 2024 година, макар че изправянето на новоизбран президент или изобщо на президент пред съда на щатско ниво би могло да навлезе в непроучени правни води. Ако бъде определен, той няма да има право да помилва себе си по щатски обвинявания.

" Това е толкоз невиждан случай, че ми е мъчно да преценява ", означи Карън Фридмън Агнифило, някогашен основен асистент на окръжния прокурор в Манхатън, запитана по-рано този месец дали арбитър ще изправи Тръмп пред съда директно преди изборите. " Мисля, че това крие рискове ", сподели тя.

Делото в Ню Йорк е едно от няколко против Тръмп, в това число по следствие за интервенция в изборите в Джорджия, както и по две федерални следствия за ролята му в щурма против Капитолия на 6 януари 2021 година от негови поддръжници, опитващи се да анулират изборната му загуба през ноември 2020 година Друго следствие се води за изнесените от Тръмп класифицирани документи, откакто напуща Белия дом.

ОСПОРВАНЕ НА ДЕЛОТО

В началото на кариерата си в областта на недвижимите парцели, като телевизионна звезда, а по-късно и в политиката, Тръмп, който е прочут като човек, който обича да прибягва до съд, е употребявал нападателни контраатаки и тактики за закъснение, когато се е сблъсквал с правни провокации.

Тръмп упрекна окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, който е демократ, че го е взел на прицел по политически аргументи и може да се опита да изиска събаряне на обвиняванията на това съображение.

Тръмп евентуално ще търси и други пътища, някои от които биха могли да се трансфорат в комплицирани правни въпроси, изискващи време за разрешаване.

Бившият персонален юрист на Тръмп Майкъл Коен порано сподели, че е координирал с Тръмп заплащанията към Даниълс и към втора жена, някогашният модел на " Плейбой " Карън Макдугъл. Тя също твърди, че е имала полова връзка с Тръмп, което той отхвърля.

Докато е бил президент, Тръмп е възстановил на Коен разноските към Даниълс и федералните прокурори, повдигнали обвинявания против Коен, са записали в правосъдните документи, че заплащанията са били подправено отразени като заплащания за правни услуги.

Фалшифицирането на бизнес документи - обвиняване, което съгласно правните специалисти е най-вероятно да бъде повдигнато - е дребно закононарушение.

За да бъде това обвиняване квалифицирано като углавно закононарушение, прокурорите би трябвало да потвърдят, че Тръмп е фалшифицирал документите, с цел да прикрие друго закононарушение.

Една от опциите съгласно в. " Ню Йорк таймс ", е прокурорите да заявят, че самото заплащане е нарушило щатския закон за финансиране на предизборните акции, защото то съставлява нелегално скрито подаяние в полза на акцията му.

Но потреблението на щатския избирателен закон по този метод - и по дело против федерален, а не щатски претендент - е неприлагана правна доктрина и юристите на Тръмп сигурно ще я оспорят.

Тръмп може също по този начин да твърди, че срокът на отминалост - пет години в този случай - би трябвало да е изминал.

Съгласно законодателството на Ню Йорк срокът на отминалост може да бъде продължен, в случай че обвиненият е бил отвън щата, само че Тръмп може да се аргументира, че това не се отнася за настоящ президент на Съединени американски щати.

" Има голям брой благоприятни условия ", сподели преди новината за повдигането на обвинявания Дейвид Шапиро, някогашен сътрудник на ФБР, прокурор и учител в Колежа по наказателно правораздаване " Джон Джей " (John Jay College of Criminal Justice) в Ню Йорк. " Това е дело фантазия за отбраната ", добави той.

ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ И СНИМКИ, ОТПЕЧАТАНИ ВЪРХУ ЧАШИ

Според представител на Браг, прокурорите и правният екип на Тръмп договарят за датата, когато той ще се яви пред правораздаването и ще би трябвало да пътува от вкъщи си във Флорида до канцеларията на окръжния прокурор в Ню Йорк, с цел да му бъдат взети пръстови отпечатъци и да бъде сниман.

След това Тръмп ще се яви за пръв път в съда, където публично ще му бъдат повдигнати обвинявания. Вероятно ще му бъде разрешено по-късно да се прибере вкъщи, настояват специалисти.

" Ню Йорк таймс " и телевизия " Ен Би Си нюз " оповестиха, че се чака Тръмп да се яви идната седмица, базирайки се на неговите юристи. Ако Тръмп по някаква причина реши да не се яви непринудено, прокурорите могат да изискат изгонването му от Флорида.

Ще бъде подигравателен поврат, в случай че ДеСантис както нормално ще би трябвало да даде публично утвърждение по настояването за изгонване в качеството си на губернатор.

В пост, качен в " Туитър " през вчерашния ден, ДеСантис сподели, че няма да спомага по настояването за екстрадиция, като назова повдигането на обвинявания политически стимулирано. Но правни специалисти от Флорида споделиха, че ролята на губернатора в този развой е строго административна и сложиха под въпрос това дали ДеСантис може законно да откаже такова искане.

Ако е належащо, споделиха специалистите, канцеларията на окръжния прокурор в Манхатън също може да се обърне към съда, с цел да подсигурява явяването на Тръмп.

Превод Светослав Танчев (БТА)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР