Но очевидно не всички в България са неприятели и за

...
Но очевидно не всички в България са неприятели и за
Коментари Харесай

Илиян Василев: По реакциите ще познаете агентите на “Газпром” у нас

Но явно не всички в България са " неприятели " и за това през Лавров, Газпром откри задна малка врата да вкарва съветски газ. Основният вносител е компанията на Литаско и Валентин Златев със звучното британско име - да не си помислите, че ще употребяват съветско - Sutainable Energy Supplies.  Те първи нарушиха общата национална позиция след спирането на контракта на “Газпром ” с “Булгаргаз ” и започнаха да внасят газпромовски газ по контракт с “Газекспорт ” и забележете през къде - през “Турски поток ” и “Странджа 2 ”. 

 

Отначало размерите трябваше да бъдат единствено за потребностите на рафинерията в Бургас. Но скоро упоритостите на Златев и сие надраснаха директните доставки и в последните месеци се усилиха доста, като започнаха да доставят и други български компании с история в връзките с “Газпром ” - т.е. станаха нещо като прикрит хъб за съветския газ. Руски газ внасят и от “Колмар ” - компания близка на Цветелина Бориславова и други. 

 

Патриотизмът и атлантизмът на мнозина пристигна пай пред типа на големите облаги.

 

Добре, само че Народното събрание одобри тази такса от 20 лв. за МВтч, която направи импортирания през “Турски поток ” от Златев и сие газ непродаваем. И се стартира канонадата. 

Не сме имали право тъй като било мито и прикрит налог, а европейското право не ни разрешавало!? За това би трябвало да пишат писма в Европейска комисия, а не до президента, ръководителя на Народното събрание и шефа на енергийната комисия. Но знаят, че Комисията тъкмо в този миг по никакъв начин не е склонна да накаже българския парламент за това че лимитира вноса на съветски газ. Напротив - току виж направил българската процедура европейска.

 

Пречело им на покупката и препродажбите на съветски газ с следващ експорт - сори, само че в случай че не са разбрали съветския газ е нежелателен в Европейски Съюз и у нас, откакто ни отрязаха жестоко вноса за “Булгаргаз ”. За това целият импорт и пренос по “Турски поток ” трябваше да бъде реципрочно спрян, като ответна мярка. Намерено е по-добро решение - да се таксува с енергийна такса. 

 

Не, няма да пострадат българските консуматори от 20 лева/МВт такса. Ще пострада “Газекспорт ” и вносителите на съветски газ - “Литаско ”/Валентин Златев и нормалните обвинени. Ще внасяме ВПГ газ, за сметка на тръбопроводния съветски газ. Ама май нещо с ВПГ не върви и постоянно е по-лесно да си вкараш съветски газ, да се делнеш наградата с юнаци у нас и да договориш с Лавров договорка.

 

Следващо деяние - гледайте в този момент каква лобистка интервенция ще разпрострат Златев и хората, които внасят през него газ. Агентите на Кремъл ще се разшетат и по медиите ще изкарат тази мярка на Народното събрание антиевропейска, антиатлантическа и антибългарска.

 

С и без тази такса вносът на съветски газ би трябвало да бъде внезапно стеснен за други опериращи у нас търговци, до момента в който “Газпром ” не си заплати неустойките към “Булгаргаз ”. Въпрос е на обикновена хигиена и взаимност.

 

Мотивите са прецизни " заслужено данъчно облагане на облаги, осъществени на територията на страната членка и увеличение на данъчните доходи ".

 

Орбан към този момент изпищя.

 

Илиян Василев, Фейсбук

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР