Какво се случва в Габон и кой е Али Бонго?

...
Но кой е г-н Бонго, кой стои зад преврата и
Коментари Харесай

Но кой е г-н Бонго, кой стои зад преврата и какво се случва в централноафриканската нация?

Ето какво трябва да знаете.

Кой е Али Бонго?

Семейството на Али Бонго държи властта в Габон от 55 години.

Баща му Омар Бонго е президент на страната от 1967 г. до смъртта си през 2009 г.

Али Бонго, на 64 години, управлява оттогава - но поглъщането му не беше приветствано от много габонци, които вярваха, че успехът му се дължи на семейни връзки.

" Разглезено дете, родено в Конго-Бразавил, отгледано във Франция, трудно говорещо местни езици и с външен вид на хип-хоп звезда“, така го описва вестник L'Observateur Paalga от Буркина Фасо.

< p>Г-н Бонго отиде на училище във Франция и след това учи право в Сорбоната в Париж. Той влезе в политиката, след като се дипломира, като се присъедини към Габонската демократическа партия през 1981 г.

По време на президентството на баща си г-н Бонго беше министър на външните работи и министър на отбраната и представляваше град Бонговил в Националното събрание на страната.

Градът, първоначално наречен Lewai, беше преименуван на Омар Бонго, който е роден там и го разшири значително по време на президентството си.

Г-н Бонго е роден като Ален Бернар Бонго, но промени името си на Али през 1973 г., когато той и баща му приемат исляма.

През 1977 г. той издава фънк албум, озаглавен A Brand New Man, продуциран от бившия мениджър на Джеймс Браун, Чарлз Бобит.

Г-н Бонго получи инсулт през 2018 г. и прекара месеци извън страната, за да се възстанови.

Защо имаше опит за преврат?

Бунтуващите се войници обявиха, че завземат властта часове след това обяви, че г-н Бонго е спечелил 64% от президентските гласове, което му осигурява трети мандат на поста.

Опозиционните групи твърдят, че резултатът е фалшив.

На изборите г-н Бонго се изправи пред опозиционна коалиция, водена от професора по икономика и бивш министър на образованието Алберт Ондо Оса, чиято изненадваща номинация дойде седмица преди вота.

Изображение: Габонски военни се появяват по телевизията, докато обявяват, че са завзели властта

Кой обяви преврата?

Група от близо дузина високопоставени военни направиха съобщението по националния телевизионен канал Gabon 24.

Те се представиха като членове на Комитета за преход и възстановяване на институциите и казаха, че представляват всички сили за сигурност и отбрана в Габон.

Членовете на групата бяха избрани от жандармерийската полиция, републиканската гвардия и други елементи на силите за сигурност.

Какво се случи в Габон след опита за преврат?

Военните лидери казаха, че резултатите от изборите са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

Съобщено е за звуци от стрелба в Габон столицата Либревил в сряда сутринта, но не изглежда да има значителни признаци на безредици.

Тълпи в столицата излязоха по улиците на града, за да отпразнуват края на управлението на г-н Бонго, пеейки националния химн с войници.

Изображение: Военна кола минава покрай хора, празнуващи в Порт-Жентил, след като войниците обявиха преврат. Снимка: Gaetan M-Antchouwet/Ройтерс

Къде е г-н Бонго сега?

Г-н Бонго е поставен под домашен арест след преврата.

Каква е историята на изборите и насилието в Габон ?

Всяко гласуване, проведено в Габон от връщането на страната към многопартийна система през 1990 г., завърши с насилие.

Сблъсъци между правителствените сили и протестиращите след изборите през 2016 г. убиха четирима души , според официални данни, но опозиционните групи казаха, че истинският брой на убитите е по-висок.

Друга група бунтовни войници направиха опит за преврат през януари 2019 г., докато г-н Бонго беше в Мароко и се възстановяваше от инсулт. Това въстание беше осуетено, когато двама от заподозрените превратаджии бяха убити, а други арестувани.

Какво ще кажете за други преврати в Африка?

Опитът за преврат беше около един месец след залавянето на войници в Нигер власт от демократично избраното правителство.

Това е последният от поредица преврати, които предизвикаха правителства с връзки с Франция, бившия колонизатор на региона.

Превратът в Габон, ако успее, ще увеличават броя на превратите в Западна и Централна Африка до осем от 2020 г. насам.

За разлика от Нигер и две други западноафрикански държави, управлявани от военни хунти, Габон не е разтърсван от джихадистко насилие и се смята за относително стабилен .

В годишната си реч за Деня на независимостта на 17 август г-н Бонго каза: „Въпреки че нашият континент беше разтърсен през последните седмици от жестоки кризи, бъдете сигурни, че никога няма да позволя вие и нашата страна Габон да бъдете заложници на опити за дестабилизация. Никога."

Ще засегне ли превратът Европа?

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза, че ако превратът бъде потвърден, това ще натрупа повече нестабилност в Европа.

Говорейки на среща на министрите на отбраната на ЕС, той каза, че те ще обсъдят ситуацията в Габон.

„Цялата област, като се започне от Централноафриканската република, след това Мали, след това Буркина Фасо , сега Нигер, може би Габон, той е в
много трудна ситуация и със сигурност министрите... трябва да имат задълбочен размисъл какво се случва там и как можем да подобрим нашата политика по отношение на тези страни," каза той.

„Това е голям проблем за Европа“, добави той.

Франция следи много внимателно ситуацията в Габон, каза премиерът Елизабет Борн в сряда, докато тя се обърна към среща на посланици в Париж.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР