Но, като не успели да го принудят да се отрече

...
Но, като не успели да го принудят да се отрече
Коментари Харесай

На 19 Ноември Почитаме Много Важен Светец, Който Е Направил Нещо Невероятно За Вярата Си

Но, като не съумели да го принудят да се отхвърли от своето вероизповедание, с цел да го създадат най-малко несъзнателен участник в идолослужението, заставили го да държи над горящ жертвеник своята ръка, в която турили тамян и смирна.

Болката и най-малката неустойчивост могли да принуждават изповедника да изтърве несъзнателно на жертвеника поставения в ръката му тамян и с това да даде мотив на враговете да кажат, че е уважил езическите богове.

Но старецът имал мощ непоклатна да удържи протегнатата над огъня ръка; той не направил ни минимум придвижване с нея и не изпуснал тамяна и смирната, докле не взели да падат изгорелите стави на пръстите му.

По подобен метод, " имайки своята десница вместо олтар Господен " – както се показва Св. Василий Велики в своето похвално слово за тоя страдалец, - Варлаам освен не оправдал сметките на езичниците, само че с образеца на своята неотстъпчивост засилил въздействието си над вярващите и даже у самите съперници на Христовата религия възбудил почитание към християните, сред които имало такива мощни и непобедими изповедници на гоненото от тях обучение.

В същия ден се чества паметта на св. оракул Авдий, четвъртият от така наречените " дребни пророци ". Предполага се, че бил съвременник на великите пророци Йеремия и Йезекиил (VII-VI в. преди Христа).
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР