Но без да прекалява и без да губи себе си

...
Но без да прекалява и без да губи себе си
Коментари Харесай

Ален Делон и Роми Шнайдер: “Бягай, обичам те!”

Но без да прекалява и без да губи себе си в тях. Защото по този начин вършат най-най-най, но най-големите звезди. И егоистите. През 83-годишния си живот един от най-иконичните европейски артисти, Ален Делон е притискал в обятията си не една и две дами, по някои от които са въздишали мъже от пет континента. Сред тях са актрисата от шведско-италиански генезис Анита Екберг, секс-символът на 60-те Бриджит Бардо, актрисата и модел Мирей Дарк, германката Нико, някогашният холандски модел Розали ван Бремен, любимката на Америка Шърли Маклейн…

Ето и хронологията на тяхната обич.

Родена е през 1938 година във Виена с рождено име Розмари Магдалена Албах в фамилията на кино звезди от ерата на нямото кино. За първи път Розмари се снима едвам 15-годишна, освен това дружно с майка си. Още с първите си два кино лентата, тя декларира упоритостите си да се трансформира в огромно име в киноиндустрията. Световната популярност идва с ролята й на императрица Елизабет Баварска в “Сиси ” (1955).

Три години след този филм Роми към този момент е отегчена от мелодрамите, в които се снима. Надява се някой да й даде по-комплексна роля, както и най-сетне да отърси от гърба си бремето на деспотичното си артистично семейство, което с изключение на живота й, направлява и финансовите й каузи. През 1958 година изрично отхвърля да се снима в продължението на “Сиси ” и отпътува за Париж. Там мигновено й оферират основната роля във кино лентата “Кристин ”. Вече със самочувствието на звезда, Роми упорства сама да избере екранния си сътрудник.

Продуцентите й дават директория със фотосите на няколко артиста, от които тя се стопира на никому незнайния Ален Делон.

 РОМИ шнайдер в сиси
Роми Шнайдер в „ Сиси “

Ален Фабиен Морис Марсел Делон е роден през 1935 година в парижкото предградие Со. Родителите му се развеждат, когато той е на 4, и в идващите няколко години живее при приемни родители. Често се забърква в неприятности, провокирани най-много от чепатия му темперамент. Именно този негов пословично сложен темперамент в бъдеще ще бъде причина за доста драми и провали в персоналния и професионалния му живот.

По време на Първата индокитайска война е изпратен да служи във Френския военноморски флот, обаче поради нарушение на устава и непокорство съвсем цялата си военна работа прекарва във боен затвор. След демобилизацията дълго време не съумява да си откри работа или по-скоро, където и да стартира такава, съвсем незабавно го уволняват.

Един ден положителният му другар Жан-Клон Бриали му подмята концепцията да се опитва в киното. Отначало Делон не е изключително въодушевен, само че още при първия кастинг получава основната роля. Защото Роми Шнайдер е показала точно него всред всички кандидати…

 Ален Делон
Ален Делон в Purple Noon, 1960 година

Роми идва за фотосите на “Кристин ” в Париж и още на летището е посрещната от стотици почитатели, които са влюбени в нейната “Сиси ”. Ален Делон също се появява на формалното посрещане с букет червени рози. От пръв взор не харесва бъдещата си партньорка и даже си разрешава да й изпусне обидна имитация по неин адрес пред всички.

Заради персоналната злост на Делон, екранната им връзка не се развива по отношение на упованията на режисьора. И по какъв начин би могло въобще да се получи нещо сред тях – а те идват от два напълно разнообразни свята! Тя произлиза от семейство, където се ползва по немски строго образование, а той е въздухар с експлозивен темперамент. Тя е европейска звезда, а той е Мосю Никой. Нищо чудно, че непрекъснато са в спор на снимачната площадка.

Въпреки това обаче, незабавно след завършването на фотосите, Роми се връща в Париж. За да го види.

 червен делон и роми шнайдер
Ален Делон и Роми Шнайдер в „ Кристин “

Много скоро двамата заживяват дружно в дребния апартамент чартърен на Ален. Родителите на Роми са скандализирани от аморалния темперамент на връзката им и упорстват двамата да се оженят. За да успокоят духовете, през 1959 година Роми и Ален се сгодяват, само че това в никой случай не поставя завършек на непрекъснатите им кавги.

Както може и да се чака, основател на свадите постоянно е той, а при всяко по-грандиозно счепкване, Ален просто си взима шапката и изчезва за дълго време, бе да дава каквото и да е пояснение на годеницата си. След време се връща, тя му прости през сълзи и след това всичко отново се повтаря.

Докато към момента е благоприятен за Роми, Ален стартира връзка с немската актриса, певица и модел Нико, която през август 1962 година му ражда наследник. През лятото на 1963 година фотографи снимат Ален Делон в прегръдките на незнайна русокоска.

Месец по-късно чрез общ другар Ален оповестява на съкрушената Роми, че има желание да я напусне, тъй като в живота му има друга жена. Изглежда, че този път това не е просто един от многото му флиртове. О не, другояче това нямаше да бъде в стила на подмолния, неосъществим коцкар Ален! Годежът е негоден, а през идната година Роми научава от вестниците, че Ален е женен за някоя си Натали (която, несъмнено, е модел-тире-актриса) и даже има наследник от нея.

 Schneider, Romy - Schauspielerin, mit Alain Delon in dem Film 'Der Swimmingpool'
На снимачната площадка на „ Басейнът “; Getty Images

Славата на неудържим латински ухажор, което към този момент си е спечелил, открива на Делон пътя към Холивуд. През 1965. той, дружно с Натали и сина им Антони, отпътува за Меката на киното. Очакванията му обаче не са кой знае какъв брой огромни. Казва си: “Или ще съумея, или не. ” Въпреки че снима шест кино лентата, нещата не потръгват в Щатите. За сметка на това обаче в Япония го обожават. Но какво от това! Делон взима мъдрото решение да престане с опитите да пробие в Холивуд и да се върне в Европа.

За Роми Шнайдер това се оказва непостижима задача. Въпреки напъните, които поставя да остави загатна за Ален в предишното, някак все не й се получава. Депресията по този начин я завладява, че прави несполучлив опит за самоубийство. ОК, споделя си тогава тя, щом не ми е писано гибелта да ме отърве от силата, която красивият дявол има върху мен, дано пробваме с друго. “Другото ” е брак и майчинство.

През 1966г. се дами за драматурга Хари Майен, от който ражда наследник, Дейвид Кристофър. В един миг наподобява по този начин, като че ли животът й най-сетне е тръгнал на добре. Илюзорното чувство за благополучие се спуква като сапунен мехур през 1969-та – годината, в която Ален още веднъж я пожелава…

 червен делон и роми шнайдер
Кадър от „ Басейнът “

Пет години след раздялата си Делон и Шнайдер още веднъж снимат дружно. В следствие лентата ще се трансформира в една от най-знаменитите освен във филмографията на двамата артисти, само че в киното на този интервал. Заглавието на плана е “Басейнът ”, а режисьорът Жак Дере в началото желае или Моника Вити, или Анджи Дикинсън за основната роля. И тъй като някак иронично историята постоянно се повтаря, този път е ред на звездата Делон да тропне по масата и да каже, че за своя екранна партньорка желае Роми Шнайдер и никоя друга. Иначе филм няма да има!

Дере се помирява с каприза на артиста и се обажда на Шнайдер, с цел да й направи предложение. Предложение, което още веднъж ще я върне в дяволския въртоп на страсти, които тя по този начин неистово се пробва да остави в предишното. Въпреки изказванията й, че пристрастеността сред двамата е била единствено на екрана, за милионите фенове по света става повече от ясно, че това е надалеч от истината. Никой не може да играе толкоз безумно влюбен и предан на различен човек, без в реалност да е подобен!

Журналистите лешояди надушват сочна мръвка и откакто снимат буйната прегръдка сред двамата на разлъка на летището в Ница, стартират спекулации за събиране на някогашните годеници освен на екрана, само че и в живота.

 Schneider, Romy - Actress, Austria *23.09.1938-29.05.1982+ - playing badminton with the actor Alain Delon - 1961 - Photographer: Jochen Blume - Vintage property of ullstein bild
Getty Images

Очакванията на публицистите и на необятната общност стават на пух и прахуляк, когато по този начин предстоящото събиране на Делон и Шнайдер по този начин и не се случва. Въпреки това обаче животът на Роми извънредно се обърква. Отново! Съпругът й Хари не може да й елементарни изневярата с някогашния й, алкохолизира се и изпада в меланхолия. През 1973 година с бракът им публично е свършено.

Роми съумява да завоюва настойничество над сина им, обаче шамарът от развода е толкоз мощен, че душeвността й се срутва и тя стартира да пие. Постепенно здравето й се утежнява. Но макар алкохола, депресията и другите здравословни проблеми, през 70-те години Шнайдер прави едни от най-забележителните си кино функции. И тогава в живота й се появява Даниел, който тя наема за собствен персонален секретар.

Запленена е не толкоз от секретарските умения на 11 години по-младия мъж, а от обстоятелството, че поразително наподобява на Делон. Въпреки че възприятията й към него не са кой знае какъв брой пламенни, тя се дами за него и му ражда щерка, Сара Бизиани. Но и този брак не трае дълго. Двойката се развежда през 1981 година, а някогашният секретар и брачен партньор взима дъщерята.

През това десетилетие животът и на Делон, и на Шнайдер е белязан от огромни турбуленции. Семейният живот и на Ален Делон не е от най-образцовите. Вторият му брак с актрисата Мирей Дарк, който продължава 13 години, минава в непрекъснати кавги. През 1987 година артистът демонстрира на света новото си завладяване и госпожа Делон номер 3 – младата и свежа Розали ван Бремен. Двойката има две деца и ще се разведе 25 години по-късно.

В същото време животът на Роми Шнайдер навлиза в своята последна и най-трагична фаза. След като през 1979 година първият брачен партньор на Роми, Хари Мейен се самоубива, тя още веднъж изпада в нервна рецесия, този път раздирана от възприятие за виновност, че точно поради нея Мейен е протегнал ръка на живота си. През 1981 година 14-годишният наследник на Роми Дейвид умира при безразсъден случай, когато не запомнил ключовете си за дома, пробва да прескочи градинската ограда и се нанизва на острите й колове. Роми е неутешима. Не излиза на никое място, не се среща с никого. Единствената й разтуха и опора в този сложен интервал е Ален Делон, който е неразделно до нея и й оказва помощ да уреди погребението.

 Schneider, Romy - Actress, Austria *23.09.1938-29.05.1982+ - with the actor Alain Delon and a white dove - 1961 - Photographer: Jochen Blume - Vintage property of ullstein bild
Getty Images

Роми Шнайдер не живее дълго след гибелта на сина си. Умира в дома си на 29 май 1982 година Лекарите заключават, че причина за гибелта е инфаркт. Всички обаче са уверени, че вторият опит на актрисата да отнеме живота си е бил сполучлив. Делон урежда майка и наследник да бъдат положени в един гроб. На погребението той се появява с букет червени рози – тъкмо както при първата им среща на парижкото летище.

В едно от последните си изявленията Шнайдер най-сетне признава това, което е носила заключено в сърцето си години наред: “Най-важният човек в живота ми е и постоянно ще бъде Ален Делон. Той постоянно е до мен, когато ми би трябвало рамо, на което да поплача. Ален е единственият мъж, на който мога да разгадавам, и който постоянно би ми оказал помощ. Въпреки че доста ме нарани, когато ме напусна, мога да кажа, че точно това ме накара да порасна и помъдрея. ”

 червен делон и роми шнайдер
Кадър от „ Басейнът “

След гибелта на Роми Шнайдер, Ален Делон й написва дълго и трогателно прощално писмо, което Paris Match разгласява на 11 юни 1982 година В него Ален се обръща към обичаната с “ma puppelé ” (кукличке моя). В един от пасажите той споделя:

“Живяхме един с различен повече от пет години. Ти с мен. Аз с теб. Заедно. И след това животът… Животът ни, който на никого на влиза в работата, ни раздели. Но продължи да ни приканва. Често. Както стана с “Басейнът ”. Стана по този начин, че още веднъж работихме дружно. Отидох да те диря в Германия. И срещнах Дейвид, сина ти. След този филм към този момент сме брат и сестра. Бяхме начисто. Но имаше нещо още по-добро от пристрастеността: нашето другарство, скрепено с кръвта, приликата и думите. ”

И финалните думи: “ ”

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР