НМК на ВМРО категорично осъжда руската инвазия в Украйна и

...
НМК на ВМРО категорично осъжда руската инвазия в Украйна и
Коментари Харесай

ВМРО към МС: Направете дарителски фонд и спешно приберете българите от Украйна

НМК на Вътрешна македонска революционна организация изрично осъжда съветската инвазия в Украйна и припомня, че правилото на териториалната целокупност би трябвало да се съблюдава. Младежите на Вътрешна македонска революционна организация напомнят и че актуалните граници на прибалтийската страна бяха обезпечени в Будапеща през 1994 година в подмяна на отхвърли ѝ от нуклеарно оръжие, като по това време Украйна е трета в света нуклеарна мощ, а Русия е страна по този контракт.

При по този начин развилата се интернационална обстановка и действителната война Националният юношески комитет на Вътрешна македонска революционна организация се обръща към държавното управление с няколко съответни претенции. Младите войводи още веднъж припомнят, че Вътрешна македонска революционна организация от години предлага карта „ Българин “ и през днешния ден публично внесе и писма с подготвен законопроект до всички парламентарни групи в 47-о Народно заседание. Това е документ, с който нашите сънародници и фамилиите им ще могат да дойдат в България даже да нямат българско поданство, само че ще имат право да работят, обитават и да учат в страната ни безпроблемно.

След последните събития в Украйна за нас най-важният въпрос през днешния ден e отбраната на правата и законните ползи на голямото, половинмилионно българско национално малцинство в днешна Украйна и района, се споделя още в текста.

Като в това време младежите на Вътрешна македонска революционна организация упорстват министерството на образованието да поеме таксите за университет и наемите на квартирите, както и издръжката на хилядите студенти от Украйна, които се намират сега на българска територия.

Прилагаме и цялостния текст на позицията на НМК на Вътрешна македонска революционна организация:

Националният юношески комитет на Вътрешна македонска революционна организация се обръща публично към Министерския съвет на Република България с апел за неотложно приемане на карта „ Българин “. След последните събития в Украйна за нас най-важният въпрос през днешния ден e отбраната на правата и законните ползи на голямото, половинмилионно българско национално малцинство в днешна Украйна и района.

Настояваме и за това Министерски съвет да издаде незабавно разпореждане или да се вкара още веднъж за гласоподаване в Народното събрание замразеният след първо четене от 44-тото Народно събрание законопроект за карта „ Българин “. Това е документ, с който нашите сънародници и фамилиите им ще могат да дойдат в България даже да нямат българско поданство.

Ние от НМК на Вътрешна македонска революционна организация предлагаме и съответни ограничения за подкрепяне на българите в Украйна:

1. Създаване на държавен дарителски фонд за поддръжка на българите в Украйна.

2. Министерският съвет на Република България да предприеме всички нужни дейности, в това число да изиска от незабавните фондове на Европейски Съюз нужните средства за евакуация на 500 хиляди българи, както и построяването на инфраструктура и краткотрайни жилища на територията на България, тъй че страната ни да е подготвена да одобри и обезпечи обикновено престояване на всеки емигрант, който потърси леговище в страната ни.

3. Министерството на образованието и науката да обезпечи таксите и общежитията на студентите от Украйна, учащи се по Постановление №103 на Министерски съвет, както и да подсигури престоя им в общежитията до нормализирането на ситуацията в Украйна.

Ние от НМК на Вътрешна македонска революционна организация считаме, че правилото на териториалната целокупност на Украйна би трябвало да се съблюдава и изрично осъждаме съветската военна експанзия. Териториалната целокупност на Украйна бе обезпечена в Будапеща през 1994 година в подмяна на отхвърли ѝ от нуклеарно оръжие, като по това време Украйна е трета в света нуклеарна мощ, а Русия е страна по този контракт.

Младежите на Вътрешна македонска революционна организация сме в подготвеност да окажем подпомагане както на управляващите на Република България, по този начин и на неправителствени организации в координирането и реализирането на всякаква доброволна и филантропична активност, обвързвана с подпомагането на нашите сънародници от Украйна.

Нека всички се обединим и покажем, че българите в Украйна не са сами в този тежък за тях миг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР