Нивото на водата в язовирите в Старозагорско пада. Казанлъшкият Копринка

...
Нивото на водата в язовирите в Старозагорско пада. Казанлъшкият Копринка
Коментари Харесай

Нивото на водата в язовир Копринка“ - критично ниско

Нивото на водата в язовирите в Старозагорско пада. Казанлъшкият „ Копринка ” е все по-близо до мъртвия си размер.

Той се употребява за напояване и за произвеждане на електрическа сила. От язовира зависят и помпените станции на Стара Загора. 

Нивото във водоема е паднало до сериозните 13%. Според последните данни на Министерството на околната среда и водите в язовир „ Копринка ” постъпват 0,9 куб. метра в секунда, а се източват към 3,5. Хората, които стопанисват изкуствения водоем, са доста.

Преди две години още веднъж се стигна до сходно фрапантно намаляване на равнището, като разликата е, че тогава притоците към язовира бяха спрели.

Преди година беше взето решение равнището на водоема да се поддържа на 50% от общия му размер. Другият огромен язовир в Старозагорско - „ Жребчево “ е цялостен на една трета от размера си.

„ Всеки ден съм по язовира. Забелязвам равнището по какъв начин е, какъв брой играе дневно, че се изпуска единствено нощно време през последния месец ”, сподели риболовният надзорник Валентин Димитров.

Кольо Радуков е началник на морски клуб. Той познава язовира извънредно добре. По думите му ниското равнище на водата е събитие, което се повтаря всяка година. „ Водата продължава да се източва, рибата стартира да мре ”, добавя той. Радуков сигнализира, че сега напояването в района е спряло.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР