Нивото на река Урал в Оренбург се е повишило с

...
Нивото на река Урал в Оренбург се е повишило с
Коментари Харесай

Наводнения в Русия и Казахстан: Нивото на река Урал достигна 8,5 метра и продължава да се покачва

Нивото на река Урал в Оренбург се е повишило с девет сантиметра до неделя (7 април) вечерта, е съобщило кметството в канала си в Telegram, предава РИА Новости .

Според Оренбургския хидрометеорологичен център, равнището на водата в река Урал е достигнало 864 см и към този момент е преминато това на река Сакмара покрай Татар Каргали с 765 сантиметра, се показва в изказването.

В събота, 6 април, равнището на Урал е било 855 сантиметра. В същото време локалните управляващи предизвестиха, че водата ще продължи да се повишава.

В петък (5 април) се скъса дига на река Урал в Орск, част от града се оказа в зона на наводняване. Кметството заяви за четири смъртни случая.

Междувременно 12 хиляди души са евакуирани от 10 северни района на Казахстан заради наводненията в района.

Според прокуратурата на Руската федерация повредата е зародила заради ненавременни ограничения за поддържане на хидротехническото оборудване. Следственият комитет образува наказателно дело за " Нарушение на разпоредбите за сигурност по време на строителни работи " и " Небрежност ".

Ситуацията се утежнява и в Оренбург. Там Урал е повишен с 28 сантиметра за ден, управляващите към този момент са евакуирали минимум 428 души. Кметът на града Сергей Салмин изиска жителите на наводнените региони да изоставен непринудено, в противоположен случай те ще бъдат изведени с присъединяване на полицията.

Общо наводнението засегна 27 общини, над четири хиляди поданици на района бяха евакуирани по-рано.

 

Властите на Оренбургска област обявиха, че пикът на наводнението се чака на 10 април, а обстановката ще се стабилизира след 20-ти.

В неделя сутринта министърът на изключителните ситуации Александър Куренков е дошъл в района. По думите му най-трудно се развива обстановката в Орск - в регион Ленински. Той е съобщил това на президента на Русия Владимир Путин.

От своя страна Путин е призовал за " навреме прогнозиране на развиването и предприемане на ограничения заради вероятни наводнения в Курганската и Тюменска области ". Освен това Путин е инструктирал министъра на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев " да следи за спазването на законността и реда в зоната на наводнението ".

Междувременно Министерството на изключителните обстановки на Казахстан заяви през днешния ден (7 април), че към 12 000 души са били настанени във краткотрайни убежища. Спасителите са трансферирали към 60 000 домашни животни в безвредни зони. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е съобщил, че " това е най-голямото естествено злополучие, връхлетяло Казахстан през последните 80 години ". В телевизионно послание към нацията Токаев е показал, че " държавното управление е нараснало напъните за намаляване на последствията от наводненията и че ще бъде предоставена цялата нужна помощ на популацията ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР