Нивото на река Канина, кято вчера излезе от коритото си

...
Нивото на река Канина, кято вчера излезе от коритото си
Коментари Харесай

Наводненията из България доведоха до бедствено положение в много общини

Нивото на река Канина, кято през вчерашния ден излезе от коритото си и заля няколко хотела към момента е сериозно високо. В Огняново продължава да вали доста сиен дъжд. " Вчера след съвещание на спешния щаб в община Гърмен, взехме решение да обявим бедствено състояние. Основната причина е скъсаният основен тръбопровод от река Тувча, който зарежда осем обитаеми места от общината. В момента те са без вода и това е извънредно притеснително, тъй като може да се наложи още веднъж да затваряме детски градини и учебни заведения ", изясни кметът на общината. Той прикани страната на помощ, тъй като Гърмен не разполага с нужните запаси и техника, а разваленият тръбопровод минава през няколко общини.

Почти всички хотели в Огняново са потърпевши поради покачването на река Канина. Има съборени мостове, паднали подпорни стени, пресечен път и наводнени къщи на територията на общината. Ако водопроводът не бъде оправен, всички хотели в Огняново ще останат затворени, оповестява Българска национална телевизия.

Обявеното през вчерашния ден бедствено състояние на територията на Неделино, Рудозем и Девин остава. Областният шеф на Смолян Стефан Сабрутев съобщи, че ситуацията в региона е тежка. " Най-засегнатите общини са Смолян и Девин. Село Мугла е откъснато. Вчера от Общината са съумели да пробият и да доставят самун, артикули от първа нужда и медикаменти. До селата Триград, Жребево, Кестен и Бодлипад няма пряк достъп, реализира се по горски пътища. Към момента няма бедстващи хора”, заяви Сабрутев.

Припомняме, че в нощта против неделя реките Арденска, Чепинска, Елховска и Неделинска преляха. Голяма част от Рудозем и близките села останаха без ток през вчерашния ден. Бедстващи хора няма, само че материалните вреди са съществени. Няколко села в община Девин пък се оказаха откъснати от света поради пътя към село Ягодина, който беше подкопан и отвеян.

Бедствено състояние е оповестено и в няколко общини на Благоевградско. Най-тежко е ситуацията в Петрич, Гърмен, Симитли и Благоевград.

Беласица е едно от селищата, които са най-пострадали от водното злополучие. " Има доста залети дворове и градини, както и наводнени изби и отнесени улици. На доста места се виждат и водопроводни и канализационни тръби. Поне половината от улиците в селото са непроходими”, заяви кметът на селото Велик Филчев.

Обстановката в Смолянска област към момента е комплицирана. И сега там продължава да вали изобилен сняг. " Работи се по премахване на свлачища, има също паднали стени ", описа кметът на Смолян Николай Мелемов. Пътищата към с. Гела и Широка Лъка са налични. " Няма откъснати обитаеми места и бедстващи хора, само че нанесените провали са огромни ", призна кметът на Смолян.

Остава в действие частичното бедствено състояние в няколко обитаеми места в региона. След прекъсване на преваляванията реките се прибраха в коритата си, само че от сутринта още веднъж вали слаб дъжд, а по високите елементи сняг. Все още има селища без достъп, а три са без ток, заяви зам. – регионалният шеф на Смолян Андрей Кадишев. Заради огромните вреди по пътната инфраструктура са въведени ограничавания за придвижването по републиканската пътна мрежа.

Засега бедственото състояние в Неделино остава в действие. Там продължава да вали щедро, има откъснати села, съобщи пред Радио Пловдив кметът Боян Кехайов. Пътят от Неделино към регионалния център е наводнен, придвижването е отчасти допустимо и се минава, само че има наводнение на платното. Речното равнище е високо и водата не се оттича, изясни кметът. Залята е помпената станция Крайна. Съоръженията би трябвало да се демонтират и профилактират, само че водоподаване за обитаемоте места към този момент има. Проблемът е, че запасите ще се изчерпят до няколко дни, а няма друга други възможности за доставка на питейна вода, изясни кметът на Неделино. Доъплнителна трудност е недостъпното им местонахождение сега, с цел да се направи нещо там. Поискана е помощ от 101 армейски алписки полк за превъзмогване на вредите. Община Неделино и още 15 селища в нейния район са в риск. Дори и тежка техника не доближава до такава степен, описа още кметът Боян Кехайов. Днес ще стартира разказване на вредите, с цел да се търси помощ от страната.

В Девин вали изобилен сняг, покривката е близо 7 см., заяви кметът Здравко Иванов. Пътят Триград – Ягодина е полу-проходим. Работи се по възобновяване му. Ограничен е достъпът до Смолян. С високопроходими коли се доближава до откъснатите селища и се обезпечават доставки от вода и самун. Има заплаха от пораждане на незабавни медицински случаи, защото колите за спешна помощ нямат достъп поради ситуацията, добави кметът на Девин. Там също ще се търси помощ от страната, оповестява Радио Пловдив.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР