Нивото на моретата ще се повиши средно между 70 и

...
Нивото на моретата ще се повиши средно между 70 и
Коментари Харесай

Нивото на моретата ще се повиши с около метър

Нивото на моретата ще се увеличи приблизително сред 70 и 120 см през идващите два века даже и държавните управления да сложат завършек на изкопаемите горива , както планува Парижкото съглашение за климата , съобщи Ройтерс.

Агенцията цитира научно проучване на немски екип, оповестено в изданието " Нейчър комюникейшънс ". Бързото редуциране на газовите излъчвания, предизвикващи парниковия резултат, ще ограничи частично покачването на равнищата в дълготрайна вероятност, избрана от топенето на ледовете от Гренландия до Антарктика.

Повишаването на морските нива е опасност, застрашаваща доста градове и райони - от Шанхай до Лондон и от Флорида до Бангладеш. Могат да изчезнат цели народи, като тази на Малдивите в Индийския океан и тази на Кирибати в Тихия океан.

Към 2300 година учените плануват равнищата на моретата да се покачат с 0,7-1,2 м, даже и да бъдат реализирани всички цели, сложени от Парижкото съглашение за климата, подписано през 2015 година Една от тях планува свеждането на парниковите излъчвания до нула през втората половина на този век.

Но при всички случаи ще продължи неподходящата наклонност за покачването на морските нива поради към този момент отделените парникови газове в атмосферата, които ще топят от ден на ден ледовете на планетата. Освен това водата естествено се уголемява, когато се нагрее над 4 градуса по Целзий.

Научното проучване планува, че всеки пет години закъснение в ограничение на парниковите излъчвания след 2020 година, ще се показва в в допълнение 20-сантиметрово повишаване на равнищата на моретата към 2300 година
 

По думите на един от ръководителите на проучването Матиас Менгел от Потсдамския институт за климатични изследвания идващите 30 години ще са доста значими за това, което ще се случи след два века.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР