Нивото на колективния имунитет у нас ще стане ясно до

...
Нивото на колективния имунитет у нас ще стане ясно до
Коментари Харесай

Нивото на колективния Covid имунитет у нас ще стане ясно до месец

Нивото на груповия имунитет у нас ще стане ясно до месец, разгласи здравното министерство. Ще се сътвори база от данни, която да събере броя преболедували, които са лежали в болница, тези на домашно лекуване, както и имунизираните пациенти.

Системата за информация се създава от софтуерни компании, занимаващи се с медицински програмен продукт. Цената на сървър, база данни и обработка ще коства сред 10 и 15 хиляди лв., разгласи здравният министър Стойчо Кацаров.

„ Информацията за всички имунизирани хора, информацията за всички, които са тествани, без значение дали с антигенен или PCR тест, информацията за всички, които са лежали в болница, и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестванията за антитела от 1 март предходната година до момента “, сподели министърът.

Информацията ще се сортира по ЕГН, по области, общини и адрес. Системата ще почиства дублиращите се ЕГН-та, с цел да се види какво е равнището на груповия имунитет.

„ Това ще бъде едноактен развой на събиране, тази база данни ще продължи да се цялостни от в този момент нататък, т.е. всеки нов регистриран случай – PCR, антигенен тест, хоспитализация или проучване на антитела, ще добавя към този момент насъбраната до този миг база с данни “, сподели Кацаров.

Според импровизирано изследване на груповия имунитет, направено от една от огромните лаборатории в страната сред 25 май и 11 юни, стана ясно че 43% от българите са били инфектирани с Covid-19.

Обхванати са над 2 600 инцидентни проби от 38 обитаеми места на страна, изясни шефът на веригата лаборатории доктор Недялко Калъчев.

„ За прицел сме избрали N-антителата, да забележим какво е било наличието на вируса, само че да не припокриваме антителата, които се образуват от имунизацията с тези, които се случват, когато той е бил в контакт с вируса, бил той болен или асимптоматичен “

С най-голям % позитивни проби е Пазарджик с 62 на 100, следван от Пловдив с 44%, а трети по ред с 31% е София-град.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР