Нивото на Дунав в силистренския участък на реката вече е

...
Нивото на Дунав в силистренския участък на реката вече е
Коментари Харесай

Нивото на Дунав при Силистра надхвърли 700 см

Нивото на Дунав в силистренския сектор на реката към този момент е на 70 см от сериозната точка, а в идващите дни се чака ново повишаване. Общините по поречието са в подготвеност да надграждат насипи при нужда. А хората, които живеят покрай реката, имат опасения, че още веднъж ще би трябвало да отводняват приземните си етажи.

Силистра

Нивото на Дунав при Силистра мина седемметровата граница и замерването към този момент се прави на всеки час. Предприети са нужните дейности за попречване и понижаване на вредите при възможни наводнения. В общините Силистра, Тутракан, Главиница и Ситово се правят и денонощни обходи.
Стоян Бонев - зам.-областен шеф – Силистра
„ Обезопасени са също по този начин с пясък, с торби, за вероятно повишение дигите на река Дунав. “
В режим на подготвеност е и техниката на Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в Силистра. Над 15 000 чувала с пясък са раздадени на общините, граничещи с реката.
Евлоги Стамов – гл. контрольор – РД ПБЗН – Силистра
„ На склад притежаваме 42 000 броя чувала, в случай че се наложи при нужда и при поискване от кметовете на общини, ще им бъдат предоставени за пълнене и създаване на насипи, има и машина за пълнене на чували с пясък. “
От институциите настояват, че покачването на равнището на Дунав не е рисково за популацията на Силистра, само че доста от живеещите в крайбрежния квартал на града имат своите паники.
Димитър Караджов
„ Цяла Европа на всички места са дъждове, на всички места стартира снеготопенето, до две-три седмици ще доближи до нас тази висока вода. “
Преди 10 години равнището на реката при Силистра доближава 860 сантиметра и водата нахлува напряко в жилищата на хората, а по стените им към момента има следи от наводнението.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР