Нивата на затлъстяване при децата и тийнейджърите са се увеличили

...
Нивата на затлъстяване при децата и тийнейджърите са се увеличили
Коментари Харесай

Затлъстяването при децата и юношите се превръща в световен проблем

Нивата на затлъстяване при децата и младежите са се нараснали 10 пъти през последните четири десетилетия, което значи, че 124 милиона момчета и девойки по целия свят са с наднормено тегло, сочи ново изследване.

Анализът в The Lancet* е най-големият по рода си и преглежда развиването на казуса със затлъстяването в над 200 страни.

В Обединеното кралство един на всеки 10 младежи на възраст от 5 до 19 години  страда от затлъстяване. Деца, които страдат от затлъстяване са по-склонни да развият този проблем и като възрастни, а това ги излага на риск от съществени здравословни проблеми, показват специалисти.

Анализът на The Lancet, оповестен на Световния ден за битка със затлъстяването, идва на фона на предизвестието на откриватели от Световната федерация по затлъстяване, че общите разноски в световен аспект за лекуването на болести, породени от затлъстяването, ще надвишат 920 милиарда паунда годишно до 2025 година

Сдружение BG Бъди деен също води битка със затлъстяването при децата в България. През тази година единствено заедин ден, ни успяхме да раздвижим 60 хиляди ученици oт над 175 обитаеми места.  По време на Европейския ден на спорта в училище  се реализираха доста разнородни и забавни тренировки по разнообразни типове спорт –  йога, кросфитнес, баскетбол, волейбол, национална топка, зумба, щафетни спортни игри, танци и други.

Обездвижването измежду децата е съществено предизвикателство. Стотици изследвания демонстрират, че физическата интензивност предлага освен тонус и здраве, само че и огромни изгоди в разнообразни сфери от учебния живот на децата. Спортът и придвижването оказват помощ на учениците да учат по-бързо и да усвояват по-лесно, да основават по-силна връзка с учебното заведение, да получават по-високи оценки и като цяло да бъдат по-щастливи, по-мотивирани, по-самоуверени и с по-добро държание в клас. Целта на Европейски ден на спорта в учебно заведение е да насърчи физическата интензивност измежду учениците, като  заложи на детайла на заниманието и се тестват нови типове физическа интензивност и спорт.

Въпреки че честотата на затлъстяване при децата наподобява нормализирана в доста европейски страни с високи приходи, в това число в Обединеното кралство, то тя се форсира с обезпокоително движение в доста други елементи на света, споделя водещият откривател проф. Маджит Езати от Imperial College London.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР