Нивата на стрес у хората могат да бъдат намалени с

...
Нивата на стрес у хората могат да бъдат намалени с
Коментари Харесай

Гледането на видео за природата прогонва стреса


Нивата на стрес у хората могат да бъдат понижени с изображения и звуци от природата
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Университета в Юта организираха проучване за да открият резултата от гледането на видеоклипове за природата върху психологичното здраве на хората. Любопитен факт е, че в изследването са взели участие пандизчии.

Оказва се, че единствено няколко минути гледане на видеоклипове с естествената среда или слушане на звуците на природата може да понижи равнищата на стрес, заяви. Изборът на пандизчии за задачите на проучването не е инцидентен – постоянно гледането на видео е единственият метод за тях да видят природата.
още по тематиката
Установено е, че изображенията на природата или възпроизвеждането на звуци от естествената среда понижават физиологичните признаци на стрес при пандизчиите. Това също подтиква интереса им да научат повече детайлности за местата, които са видели.

„ Констатациите от това изследване също ни оказват помощ да разберем по какъв начин даването на изображения на природата може да бъде от изгода за други популации, лишени от достъп до природата ”, споделя Налини Надкарни от Училището по биологични науки.

Надкарни се надява, че резултатите могат да бъдат приложени към хора в други институционални или лишени от природа среди, като да вземем за пример лечебни центрове, центрове за подкрепяне на възрастни хора или даже кабинки без прозорци за офис чиновници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР