Нивата на фини прахови частици във въздухът в цяла София

...
Нивата на фини прахови частици във въздухът в цяла София
Коментари Харесай

В цяла София въздухът е замърсен над нормата


Нивата на фини прахови частици във въздухът в цяла София са над нормите, като превишението е от два до 20 пъти, сочат данните на уеб страницата airsofia.info, поддържан от гражданско съдружие. Най-сериозно е замърсяването в кварталите "Света Троица ", "Подуене ", "Хаджи Димитър ", "Сухата река ", "Левски Г " и други (в лилаво на картата).

Секцията за чистотата на въздуха на уеб страницата на Столична община демонстрира, че предварителните упования са били през днешния ден въздухът да е чист или умерено нечист. Затова и не са планувани специфични ограничения, като стартиране на така наречен "зелен билет ".

Световната здравна организация (СЗО) предлага хората да не се излагат на РМ2.5 със стойности над 25 микрограма на пространствен метър за повече от 24 часа, защото фините прахови частици могат да обхванат надълбоко в белите дробове и даже в кръвта. В София през днешния ден няма място, в което равнищата да са към здравословните.

Продължителното дишане на замърсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, считат лекарите. Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни болести на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна гибел по света всяка година, в това число на 600 000 измежду децата, сочат данните на Организация на обединените нации.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР