Нито служители на МВР, нито прокурори имат право да задържат

...
Нито служители на МВР, нито прокурори имат право да задържат
Коментари Харесай

Ново 20 за конфискуването на коли, ето какви са указанията

Нито чиновници на Министерство на вътрешните работи, нито прокурори имат право да задържат краткотрайно колите на пияни и дрогирани водачи до влизането в действие на тяхната присъда

Нито чиновници на Министерство на вътрешните работи, нито прокурори имат право да задържат краткотрайно колите на пияни и дрогирани водачи до влизането в действие на тяхната присъда. Това ще става единствено с решение на съда, който да постанова задържането на транспортното средство като обезпечителна мярка с оглед бъдещо му лишаване в интерес на страната.

Този принцип е залегнал в методическите инструкции, които изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов изпрати до прокурорите в цялата страна, оповестява " Труд ".

Припомняме, че до момента в който в последните дни на юли депутатите бързаха да излязат във почивка, те гласоподаваха неразбираеми и спорни ремонти в текстовете от Наказателния кодекс като прибавиха към наказванията на пияни и дрогирани водачи и отнемането на колите, в случай че са тяхна благосъстоятелност или равноценност в пари, в случай че са на други хора или компании. Поправките влязоха в действие на 8 август и от този момент служители на реда и прокурори от цялата страна взеха решение, че законът ги задължава краткотрайно да лишават коли без съд и присъда.

Сега и. ф. основният прокурор изяснява на сътрудниците си, че неотложно след привличане на обвинения, прокурорът би трябвало да внесе в съда искане за застраховане на отнемането на съответното МПС. Когато автомобилът не е благосъстоятелност на обвинения, следва да се откри неговото имущество и настояването за поръчителство да се насочи към негова благосъстоятелност, с цел да се обезпечи отнемането на равностойността на МПС-то.

“Във всички случаи прокурорът следва да преценява съразмерността сред поисканите обезпечения и размера на равностойността на транспортното средство, както и плануванаъа санкция ”, указва Сарафов. И предлага по най-бързия метод след оценка да бъдат връщани транспортните средства, когато не са на дееца или той е съсобственик с други лица.

В напътствията категорично е очебийно, че при подписване на съглашения с пияни и дрогирани, въпросът с отнемането на автомобила не се разисква, а той ще се взема решение от съда, когато дефинира в целокупност присъдата на причинителя.

Подготвят ремонти

214 МПС конфискувани през първия месец

Временно са арестувани 214 моторни-превозни средства на пияни и дрогирани водачи в първия месец след влизането в действие на поправките в Наказателния кодекс. Има и към 10 автомобила, към този момент отнети в интерес на страната, или са наложени заплащания на тяхната равноценност, след подписани съглашения, утвърдени от съда.

Това обаче не значи, че променените текстове от Наказателен кодекс не се нуждаят от смяна, защото основават парадокси. Най-вече за това по какъв начин камионджия, водач на строителна техника, или машинист, могат да платят равноценност на камион, кран или трамвай. Депутати дадоха обещание още през септември да внесат поравки, като задачата е да има пропорционалност на наказванията, гаранции при обжалване и разграничване на понятията “употребил ” и “под влияние на ”.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР